ponedeljak, 27. novembar 2017.  22:42h
Pročitano 1778 puta

Izložba „230 godina od uspostavljanja poštanskog saobraćaja između Pančeva i Karansebeša”

Izložba „230 godina od uspostavljanja poštanskog saobraćaja između Pančeva i Karansebeša” otvorena je večeras, u Istorijskom arhivu Pančevo.

Izložba „230 godina od uspostavljanja poštanskog saobraćaja između Pančeva i Karansebeša” M.M.

Postavka je u okviru projekta saradnje između dva grada koje spaja Tamiš – Karansebeša, prvog kroz koji ova reka protiče i Pančeva, gde se Tamiš uliva u Dunav. Dva grada spaja put dug 253 kilometara, a pre više od dva veka njime su od stanice do stanice poštu prenosili konjanici, ili je bila prevožena zaprežnim kolima ili kočijama. Put nije spajao samo dva mesta u tadašnjoj Vojnoj krajini, već i dve civilizacije...

Veoma je značajno što se tradicionalna saradnja ponovo obnovila, za koju verujem da datira od mnogo ranije nego 230 godina od osnivanja pošte. Mnogo ranije od uspostavljanja poštanskog saobraćaja između Pančeva i Karansebeša. To što smo mi večeras ovde i što će Pančevci doći da obeležimo značajan jubilej u Karansebešu, značajan je momenat u saradnji i prilika za počinjanje zajedničkih projekata, kaže Feliks Kozmin Borćan, gradonačelnik Karansebeša.

Milan Jakšić, jedan od autora izložbe, kaže da je njen povod 230 godina od uspostavljanja poštanskog saobraćaja između dva mesta Vojne krajine.

Veza između Pančeva i Karansebeša postoji od davnina. To su gradovi koji su kroz istoriju bili povezani čvršće i labavije u zavisnosti od istorijskih prilika i potreba svojih sredina za saradnju. Ova izložba želi da ukaže na potrebu obnavljanja veza i kontakta između Karansebeša i Pančeva. Gledajući ovu izložbu smatram da je kultura zapravo najbolje vezivno tkivo koje može da nam se dogodi, objašnjava Jakšić.

Dušan Milovanović, v. d. direktora Istorijskog arhiva u Pančevu veruje da je ova izložba samo početak intenzivnije saradnje između Pančeva i Karansebeša.

Ova izložba svakako nije jedini projekat na kojem Pančevo i Karansebeš zajedno rade i verujem da će se, u narednom periodu, nastaviti saradnja, kako u oblasti kulture, tako i u drugim oblastima kao što je privreda, zdravstvo, sport..., kaže Milovanović.

Izloženi su dokumenti, fotografije, mape i planovi iz vremena kada su se dva grada u Banatu povezivala i koja su do 1918. godine bila deo iste države – Austrougarske.

Autor:  M.Manić
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00