subota, 18. novembar 2017.  12:53h
Pročitano 3546 puta

Predstavljena knjiga “Ko je Nikola Zega” u Beogradu

U Nušić Fondaciji u Beogradu sinoć je održano predavanje i promocija knjige Siniše Kojića "Ko je Nikola Zega?".

Knjiga "Ko je Nikola Zega" predstavljena sinoć u Beogradu Knjiga "Ko je Nikola Zega" predstavljena sinoć u Beogradu FB/privatna arhiva

Osim autora Siniše Kojića, novinara i publiciste iz Banatskog Novog Sela, na promociji je govorio i istoričar dr Mirče Maran, recenzent knjige.

Oni su u jednosatnom delu programa prisutne najpre upoznali sa dolaskom Cincara na prostoru južnog Banata i samog Banatskog Novog Sela, zatim o najvećim centrima njihovog naseljavanja i značajnim porodicama, kao i njihovog uticaja na privredni, kulturni i politički život u novoj otadžbini.

U drugom delu programa, prema pisanju Komšijskih novosti, slušaoci su imali priliku da čuju reči o samoj knjizi: životnom putu Nikole Zege, njegovim profesionalnom angažovanju (kao učitelja crtanja) od Čačka preko Valjeva do Beograda, njegovoj sklonosti ka crtanju i fotografisanju svakodnevnih životnih situacija i najvećim delom o njegovom doprinosu na unapređenju i razvoju Etnografskog muzeja čiji je najpre bio kustos a zatim zamenik upravnika i sam upravnik.

Predavanje i predstavljanje knjige organizovalo je srpsko-cincarsko društvo "Lunjina".

 

0 sinisa kojic i mirce maran

 

Nikola Zega je pripadao velikoj i uglednoj cincarskoj porodici. Prve Zege došle su 1782. godine iz Vlahoklisure u Banatsko Novo Selo.

Nikola Zega bio je poznati etnolog (1863–1940), rođen u Banatskom Novom Selu gde je završio osnovnu školu, dok je srednju pohađao u Beču. Bio je talentovani slikar i učenik Steve Todorovića u Beogradu, a kasnije student Umetničke škole u Minhenu.

Nikola Zega je preslikao 400 uskršnjih jaja od 5.000 koliko ih je bilo čuvano u Etnografskom muzeju u Beogradu. Većina tih eksponata je nestala (uništena od strane okupatora) u vihoru Prvog svetskog rata.  Zahvaljujući njegovim crtežima možemo da vidimo kako su ukrašavana uskršnja jaja u Kragujevcu i okolini 1903. godine.

Stalno je sarađivao sa Etnografskim muzejom gde je postao kustos, i upravnik (1925.). 

0 knjiga ko je nikola zega

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs/V.Mik
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00