sreda, 29. jul 2015.  08:58h
Pročitano 915 puta

O garažnom filmu na FreeDom festivalu

U okviru filmskog segmenta FreeDom festivala u Pančevu, 25. i 26. avgusta, biće predstavljen pokret srpskog garažnog filma. 

Autor Milutin Petrović predstaviće se Pančevcima filmom "Petlja" Autor Milutin Petrović predstaviće se Pančevcima filmom "Petlja" FreeDom

Gosti festivala biće autori Milutin Petrović, Tamara Drakulić, Saša Radojević, Jelena Marković i Mirko Abrlić. Publika će u ta dva dana moći da pogleda njihova četiri nova garažna filma: "Okean" Tamare Drakulić, "Žigosana" Saše Radojevića, "Unutra" Jelene Marković i Mirka Abrlića i "Petlja" Milutina Petrovića. Posle projekcije "Petlje", slušaćemo garažni bend “The Loop”.

Ljubomir Radovanović, urednik filmskog programa Doma omladine kaže da je autorska sloboda neophodni uslov filmske umetnosti, ali film je skupa stvar, pa o mogućnosti rada i stepenu slobode filmskih autora najčešće odlučuju oni koji o filmu i umetnosti malo znaju. 

Garažni film je na programu Freedom festivala, jer je iskorak u slobodu iz stega i uslovljavanja koje nameću opšta komercijalizacija, uništena mreža bioskopa, korumpirane produkcione kuće, lobiji distributera, investitora, televizije, burazerske konkursne komisije, politički pritisci, kumovske veze, rekao je Ljubomir Radovanović.

Filmski program FreeDom Art Festivala:

Utorak, 25. avgust

Apolo, 19 i 21 sat
Projekcije filmova „Okean” Tamare Drakulić i „Žigosana” Saše Radojevića.

Sreda, 26. avgust

Apolo – 18, 19 i 21 sat
Projekcije filmova „Unutra” Jelene Marković i Mirka Abrlića i „Petlja” Milutina Petrovića.
Letnja bašta Doma omladine (u slučaju kiše dvorana Apolo) – 23 sata
Garažni koncert benda „The Loop”.

Nedelja, 30. avgust

Finale In treš festivala
Letnja bašta Doma omladine, 21 sat

Uporedo sa programom predstavljanja srpskog garažnog filma, FreeDom Art Festival će organizovati i In_Treш radionice, koju vode pripadnici pokreta garažnog filma, Saša Radojević i Jelena Marković. Radionice će biti održane od 24. do 26. avgusta, u Domu omladine Pančevo. 

Zainteresovani bi trebalo da pošalju ime, kontakt telefon i ličnu definiciju pojma “treš” na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. do petka, 21. avgusta. Filmovi nastali u okviru radionice imaće premijeru u okviru FreeDom Art Festivala, na završnoj večeri In_Treш-a, u nedelju, 30. avgusta od 21 sat, u Letnjoj bašti Doma omladine Pančevo.

Ukratko o pokretu Garažni film u Srbiji

Garažni film u Srbiji je nastao po srodnosti sa pojmom garažnog roka. Prvenstvena odlika ovog usmerenja, baš kao i u garažnom roku, jeste kreacija sa malim brojem saradnika, minimalnim finansijskim i tehničkim sredstvima i visokim stepenom autorske slobode. Specifičnost garažnog filma je naglašeno bavljenje podžanrom "filma o filmu" i intimistički pristup naraciji koji se naglašava pojavljivanjem autora u glumačkim ulogama. Važna odlika je i esejističnost. Tvorci naziva su autori Saša Radojević i Milutin Petrović.

U prethodnih nekoliko godina u Srbiji je realizovano više ostvarenja koji pripadaju ovako formulisanom pojmu garažnog filma. Reč je o filmovima "Narcis i Eho", "Ljuljaška" i "Država", ali kao svojevrsne preteče garažnog filma su "Zemlja istine, ljubavi i slobode" i "Jug jugoistok" Milutina Petrovića.

 

Više o FreeDom Festivalu:

FreeDom Art Festival nadilazi stroga žanrovska opredeljenja jer je ideja da se pluralizmom sadržaja i formi unese novi duh u domaću scenu. Zbog toga će ovaj događaj objediniti muziku, film, vizuelne umetnosti, internet, sportski, edukativni program i aktivizam. 

Vodeći se glavnim lajtmotivima promovisanja kulture slobode i univerzalne ljudske vrednosti putem različitih formi umetničkog izražavanja, vrednosti tolerancije, solidarnosti sa svim obespravljenim grupama i podizanjem svesti o važnosti prihvatanja različitosti, festival će biti događaj koji zastupa sve vrste sloboda i to kroz dijalog sa publikom i interaktivni pristup, najavili su organizatori.

Kritika savremenog sveta je sastavni deo događaja na FreeDom Fest-u. Kritička forma će podrazumevati stvaranje zajedničke, jasne poruke koju putem festivala upućujemo – u njoj će pored već pomenutih biti i vrednosti poput izbora slobodnog puta u svom životu, slobodnog odrastanja, usavršavanja, aktivizma, kao i oblikovanja pozitivne, slobodne, otvorene svesti prema društvu i svom okruženju, zaključuje se u saopštenju organizatora FreeDom festivala.

FreeDom Art festival u Pančevu biće održan od 23. do 30. avgusta. 

 

 

Film „Petlja“ Milutina Petrovića biće prikazan u Dvorani „Apolo“ 26. avgusta
Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00