ponedeljak, 6. novembar 2017.  11:59h
Pročitano 1518 puta

Jubilej „Pančevačkih dana duhovne muzike”

Dvadeseti međunarodni festival „Pančevački dani duhovne muzike” održan je u našem gradu od petka do nedelje (3. do 5. novembra) na više lokacija.

Organizatori ovogodišnjeg festivala su Pančevačko muzičko društvo, a suorganizatori Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo, Dom omladine Pančevo i Kulturni centar Pančevo.

Akademik Dimitrije Stefanović, dugogodišnji dirigent hora, Podsetio je na stoosamdesetogodišnju tradiciju Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva, pomenuvši istaknute ličnosti koje su doprinele društvu.

Kada su osnivači Pevačkog društva u Pančevu 1838. počinjali svoj hrabri potez, nisu mogli da predpostave da će rezultati njihovog čina potrajati čitavih 179 godina. Kada govorimo o sadašnjem stanju, sa zadovoljstvom ističem da je naša Vera Carina od 2000. godine podigla muzički i umetnički nivo hora na zavidnu visinu. Njeni rezultati obuhvataju učešća sa pevačkim društvom na brojnim domaćim i međunarodnim festivalima sa velikim nagradama, kao i objavljivanje notnih izdanja i organizovanje izložbi. Jedno od dostignuća društva je dvadesetogodišnje organizovanje i uspešno sprovođenje Dana duhovne muzike, ističe Stefanović.

Manifestacija je otvorena u petak, 3. novembra, u Svetosavkom domu nastupom Dečjeg hora, Podmlatka i PSCPD, a tom prilikom je otvorena i izložba Nemanje Vujića, dugogodišnjeg saradnika na realizaciji Dana duhovne muzike, i kreatora vizuelnog identiteta festivala.

Na istorijski značaj ove institucije podsetio je i gradonačelnik Saša Pavlov, koji je otvorio festival.

Iste večeri održan je koncert u Svetouspenskom hramu, gde su nastupili horovi „Sveti Georgije” pri Sabornoj crkvi u Novom Sadu, „Obrenovačke devojke” COTK TENT iz Obrenovca i Hor Crkve Svetog Spiridona Čudotvorca iz Trsta (Italija).

Sutradan, u subotu, u Svetosavskom domu, pesnikinja i kompozitorka Vedrana Dabović, predstavila je zbirku duhovnih pesma za decu i mlade: notarice „Mir i sloga i vjera u Boga”, a tom prilikom je nastupio i dečji crkveni hor „Hadži Ruvim” iz Valjeva. Istog dana održan je okrugli sto sa temom „Značaj duhovne poezije i horskog pevanja za decu i inkluzivne horove”, čije su učesnice bile defektolog Dobrila Jovanović, defektolog i horovođa Olgica Ilić Mitevski i mr Vera Carina, koja aktivno učestvuje u radu sa Inkluzivnim horom „Zvuci u jabuci” iz Jabuke. Inkluzivni hor „Zvuci u jabuci” otpevao je četiri kompozicije.

Druge večeri, u Preobraženskom hramu, koncert je otvorio hor „Prepodobni Roman Slatkopojac”, a usledili su nastupi dečjeg hora „Hadži Ruvim” iz Valjeva, vokalnog ansambla „Sion” iz Sremske Kamenice i mešovitog hora „Prepodobni Rafailo Banatski” iz Zrenjanina.

Poslednjeg dana festivala, u nedelju, 5. novembra, u Svetouspenskom hramu je na liturgiji pevao vokalni ansambl „Sion” iz Sremske Kamenice, a u Preobraženskom hramu pevao je hor pri Hramu Svete Petke u Požarevcu.

Pokrovitelji manifestacije su Grad Pančevo i Srpske pravoslavne crkvene opštine Pančevo „Centar” i „Gornji grad”.

Autor:  M.Manić
Ocenite ovaj članak:
(9 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00