ponedeljak, 6. novembar 2017.  10:28h
Pročitano 1675 puta

Pančevac osvojio prvo zlato za Srbiju na Evropskom prvenstvu u irskom plesu

Plesač irskog plesa Marko Mićić iz Pančeva osvojio je prvo mesto na Evropskom prvenstvu u irskom plesu koje je ove godine održano 5. novembra u Gdinji (Poljska) u organizaiji RTME i CLRG.

Marko Mićić iz Pančeva, Evropski prvak u irskom plesu Marko Mićić iz Pančeva, Evropski prvak u irskom plesu FB/privatna arhiva

U pitanju su najveće organizacije irskog plesa koje okupljaju više od deset hiljada škola i plesača. Iako se takmičio pod nazivom DoDo Akademije iz Austrije, ovom prilikom je predstavljao sebe i Srbiju.

 

0 marko micic s nagradom

 

Pitali smo Marka Mićića koliko mu ova nagrada znači?

Stići do nivoa Evropskog prvenstva i još pobediti... Zaista sam presrećan i ova pobeda nije mogla stići u bolje vreme jer ove godine je moje punoletstvo od kako sam počeo sa irskim plesom u Srbiji.

Koliko je teško bilo osvojiti je s obzirom na konkurenciju? 

U mojoj kategoriji je bilo 14 takmičara i to iz Francuske, Rusije, Finske, Češke, Francuske, Norveške i Japana. Takmičenje se sastojalo iz tri kategorije: heavy shoe, soft shoe i traditional set dance. Za razliku od mene, većina učesnika ima iskustva sa ovakvom vrstom velikog takmičenja, tako da nije bilo lako.

 

0 micic irski ples

 

Da li je i koliko neobično da nagradu u irskom plesu osvoji neko ko nije Irac? 

To je već godinama postalo veoma uobičajeno da pobedi neko ko nije Irac, i ono što je interesantno na ovim Evropskim prvenstvima škole iz Irske ne učestvuju. Irski plesači imaju svoja takmičenja koja se događaju u Irskoj ili učestvuju na Svetskim prvenstvima.

Kada će Pančevci imati priliku da Vas vide na sceni kako igrate irski ples?

Planiram, ali još uvek je u fazi planiranja, da organizujem dva koncerta krajem maja ili početkom juna 2018. godine u Pančevu i Beogradu.

 

0 micic marko irski

 

Marko Mićić je rođen u Pančevu, u plesačkoj porodici. On je sa pet godina počeo da se bavi srpskim narodnim folklornim igrama. Nakon što je prvi put na televiziji video Riverdens šou, irski ples postaje njegova najveća opsesija. U nedostatku učitelja irskog plesa u Srbiji u tom trenutku, Marko je bio prinuđen da se sam podučava učeći korake sa snimaka. Godine 2002. osniva prvu trupu irskog plesa u Srbiji, Keltik Ritam (Celtic Rhythm), čiji je koreograf i danas.

Nakon završetka Srednje baletske škole Lujo Davičo, Marko Mićić postaje deo stalne postave nacionalnog ansambla KOLO, pa sledi period čestih putovanja i mnogo turneja, ali od irskog plesa nikada nije odustajao. Od 2009. tri puta je osvajao titulu prvaka države u irskom plesu.

 

0 marko irski micic

 

Godine 2010. postaje stalni član profesionalne trupe irskog plesa Ceol Chiarrai Productions Ltd. iz Irske, sa kojima odlazi na turneje po Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Americi, Južnoafričkoj Republici, Ujedinjenim Emiratima, Rusiji i Irskoj.

Održao je i radionice irskog plesa u Sloveniji i Nemačkoj u oktobru 2011. a od decembra 2011. je i registrovani učitelj irskog plesa od strane irske organizacije An Coimisiún le Rincí Gaelacha.

Zapažen uspeh ostvario je avgusta 2012. kada je kao solista nastupao na turneji "The Spirit of Ireland" u Hamburgu, Nemačkoj.

U julu 2013. godine, Markov san se ostvario. Bio je jedan od odabranih učesnika Riverdens masterklasa, kao i jedan od članova Riverdens trupe na obaranju svetskog rekorda u najdužoj liniji irskih plesača, u Dablinu.

 

0 markomicic na postolju

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs/V.J.P.
Ocenite ovaj članak:
(6 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00