sreda, 11. oktobar 2017.  18:48h
Pročitano 1143 puta

Slike čuvenih jugoslovenskih autora 20. veka u Muzeju

U Narodnom Muzeju Pančevo sinoć je otvorena izložba pod nazivom "Poetika i sudbina 20. veka" iz Zbirke Doma Vojske Srbije.

Publika u Pančevu ovu izložbu moći će da pogleda do 31. oktobra Publika u Pančevu ovu izložbu moći će da pogleda do 31. oktobra Narodni Muzej Pančevo

Publika je imala priliku da vidi radove Vlaha Bukovca, Jovana Bijelića, Ljube Babića, Peđe Milosavljevića, Sretena Stojanovića, Koste Hakmana, Save Šumanovića i drugih. 

Postavka predstavlja deo ponude Medija centra „Odbrana“ u razmeni programa sa muzejima, galerijama i drugim kulturnim institucijama u Srbiji. 

O izložbi je prisutnima govorila Jelena Knežević, načelnica Galerije Doma Vojske Srbije, koja je ujedno i otvorila izložbu.

Na izložbi se nalazi tridesetak dela naših najeminentnijih autora koji su radili na prostoru nekadašnje Jugoslavije, odnosno posle Drugog svetskog rata. Nekolicina izloženih radova nastala je i u prvoj polovini 20. veka tako da su tu i rani radovi Vlaha Bukovca, Save Šumanovića, Mila Milunovića, Koste Hakmana. Kada govorimo o drugoj polovini 20. veka to su radovi Petra Lubarde, Peđe Milosavljevića, Marka Čelebonovića, Ljubice Cuce Sokić i mnogih drugih autora koji su radili na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Ranije smo gostovali u Čačku, Pirotu i Kragujevcu, a u Pančevu prvi put ovu izložbu predstavljamo u vašem Narodnom muzeju, kazala je Jelena Knežević.

 

0 muzej pancevo otvaranje

 

Prisutnima se obratio i pukovnik Stevica Karapandžin, direktor Medija centra „Odbrana“, koji je rekao da se analizom izložbe može sagledati razvoj likovnog stvaralaštva na području nekadašnje Jugoslavije.

Izložbu smo nazvali „Poetika i sudbina 20. veka“ jer ta poetika se ogleda u spoju kreativnih svetova i specifičnih izraza bez obzira na različitosti, jer nacionalna i politička ograničenja nisu mogla da sputaju umetnike i bez obzira na njihove različitosti upravo ta poetika koja ih je spojila u umetnost iznedrila je puno različitosti. Ovu izložbu je u poslednjih nekoliko godina putujući kroz Srbiju videlo oko 30 hiljada ljudi. Verujem da će i Pančevci uživati, kazao je Karapandžin.

Publika u Pančevu ovu izložbu moći će da pogleda do 31. oktobra.

 

0 muzej otvar

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00