sreda, 4. oktobar 2017.  07:20h
Pročitano 1084 puta

Otvorena izložba "Živeo Kavandoli! - Hod po beskonačnoj liniji"

Strip izložba „Živeo Kavandoli! – Hod po beskonačnoj liniji”, posvećena animiranom serijalu „La Linea” i njegovom tvorcu, otvorena je u utorak, 3. oktobra, u Bioskopu „Vojvodina”.

Strip izložba „Živeo Kavandoli! – Hod po beskonačnoj liniji”, posvećena animiranom serijalu „La Linea” i njegovom tvorcu, otvorena je 3. oktobra, u Bioskopu „Vojvodina” Strip izložba „Živeo Kavandoli! – Hod po beskonačnoj liniji”, posvećena animiranom serijalu „La Linea” i njegovom tvorcu, otvorena je 3. oktobra, u Bioskopu „Vojvodina” M.M.

Izložba obuhvata radove više od 100 autora iz celog sveta, među kojima su i domaći umetnici – Aleksandar Zograf (ujedno i selektor domaćeg programa), Wostok, Dragana Kuprešanin, Boris Stanić, Ana Petrović, Darko Dacović, Milan Simić, Marko Malk i Nikola Vitković.

„La Linea” je bila veoma popularna na našim prostorima i generacije su se smejale animacijama Osvalda Kavandolija, čija se desetogodišnjica smrti obeležava ove godine. MUSIL – Fondacija muzeja industrije i rada iz grada Breše, zajedno sa Udruženjem KomunikArt i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu organizatori su ove izložbe, a njenom otvaranju su prisustvovali Serđo Kavandoli, Osvaldov sin, Piero Tonin, nastavljač Kavandolijevog rada i najpoznatiji animator u Italiji danas.

Otac mi je rekao da je na ovim prostorima Linea bila baš poznata, popularna i gledana i jako je bio zadovoljan i ponosan zbog toga. Moja je želja da predstavim svetu rad svog oca, da bude poznat, jer moram da kažem da u Italiji nije poznat u smislu – poznaju njegov rad, poznaju Lineu, ali je ne vezuju za lik moga oca. Vidim da je moj otac priznat, poštuju ga najveći strip crtači na svetu, kaže Serđo Kavandoli, sin tvorca serijala „La Linea”.

Osvald Kavandoli, animator i strip crtač obeležio je italijansku istoriju industrijskog dizajna i grafike, masovnih komunikacija, kao i italijansku kolektivnu svest. Stvorio  je „La Lineu” u formi stripa 1969. godine, u reklamne svrhe, za italijanskog proizvođača bele tehnike. Međutim, ona se je ubrzo počela da se emituje na televiziji i postala popularna širom sveta.

Autor:  M.Manić
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00