subota, 23. septembar 2017.  17:05h
Pročitano 1339 puta

Birclin: Bitno je da deca steknu naviku da posećuju muzej

Narodni muzej Pančevo osnovao je 1923. Borislav Jankulov, a sama zgrada je iz 1833. i rađena je u stilu neoklasicizma.

Narodni muzej Pančevo osnovao je 1923. Borislav Jankulov, a sama zgrada je iz 1833. i rađena je u stilu neoklasicizma Narodni muzej Pančevo osnovao je 1923. Borislav Jankulov, a sama zgrada je iz 1833. i rađena je u stilu neoklasicizma Pančevo.MOJKraj.rs

U njemu se čuvaju slike Paje Jovanovića „Seoba Srba”, Konstantina Danila „Arhimandrit Kengelac”, zbirka radova Uroša Predića, zastava Srpskog Vojvodstva iz 1848. godine, keramički predmeti stari 7.000 godina – iz perioda Starčevačke kulture, unikatna veš – mašina iz XIX veka...

Muzej je kompleksnog tipa i ima više odeljenja: arheološku zbirku, zbirku istorije umetnosti koja se deli na umetničko odeljenje i odeljenje primenjene umetnosti, etnološku i istorijsku zbirku... Pedagoško odeljenje se bavi obrazovanjem mladih, vođenjem kroz izložbe i organizovanjem raznih radionica za najmlađe, a služba za odnose s javnošću zadužena je za promociju rada muzeja i aktivnosti koje organizuje. U muzeju je 21 zaposleni.

O programima, radu i problemima ove kulturne institucije razgovarali smo s Miroslavom Birclinom, v.d. direktorom Narodnog muzeja.

Nedavno je u našem gradu završen program „Kulturno leto” u kome je i ove godine učestvovao Narodni muzej. U ovoj instituciji odigrane su četiri predstave, a o njihovom kvalitetu govori odlična posećenost publike i zadovoljni sugrađani koji su uživali u pozorištu na otvorenom, u dvorištu Narodnog muzeja.

Publika je zainteresovana za takve sadržaje, a jedan od razloge je i to što su predstave besplatne. Međutim, naglasio bih da smo ove godine u okviru letnjeg programa akcenat stavili na organizovanje radionica namenjenih najmlađoj publici. Jednom nedeljno, gotovo dva meseca, na radionicama učestvovala su deca uzrasta od sedam do dvanaest godina. Radili su kolaže životinja od suminagaši papira – stara tehnika poreklom iz Kine, poznatog i kao mermerni papir. Krajnji rezultat ovih radionica jeste i izložba dečjih radova koja se može pogledati do kraja septembra.
Veoma je važno da najmlađa publika, kroz različite aktivnosti, stekne naviku da posećuje muzej. Iz tog razgloga iskoristili smo početak nove školske godine i ugostili Narodni muzej Zrenjanin sa izložbom „Blago nama decama što smo taki mali – Detinjstvo u tradicionalnoj porodici” i „Muzej za decu“ Muzeja Vojvodine.

 

0 radionica muzej leto 2017

Na slici: jedna od radionica organizovanih tokom ovog leta

 

Ove godine Narodni muzej Pančevo je po treći put učestvovao u manifestaciji „Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10”, a deseti put u „Evropskoj noći muzeja”. Za tih deset dana je naš muzej imao oko sedam i po hiljada posetilaca.

Tema ovogodišnje manifestacije bila je „Muzej u gostima”. Nama je gostovao Muzej srpske pravoslavne crkve iz Beograda koji veoma retko to čini sa izložbom „Drvorezi i bakrorezi SPC”, dok smo mi u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka u Beogradu gostovali sa izložbom „Zagonetno i obično” koju je priredio Dimitrije Jovanov, kustos istoričar umetnosti. Takođe, posetioci su tokom deset dana manifestacije mogli videti i izložbu „Ja srpski pišem, čitam, mislim” koju je realizovala Svetalna Mesicki, kustos etnolog u saradnji sa OŠ „Miroslav Antić Mika” i gimanzijom „Uroš Predić”, čime je naš Muzej dao doprinos akciji „Negujmo srpski jezik” koju sprovodi Ministarstvo kulture i informisanja. Posetioci su mogli da pogledaju i izložbu „Kolski odbojnik, šta to beše?”, autora Nikole Vlajića i „Brodovi u boci” maketarskog društva „Panon” iz Pančeva.
Osim manifestacije „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10”,  izuzetnu pažnju posetilaca privukla je izložba slika „Poslednja decenija Save Šumanovića“. Nadam se da ćemo imati češće tako kvalitetne izložbe koje će privući još više publike u muzej.

Stalnu postavku čine eksponati iz svakog muzejskog odeljenja, iz svake zbirke. Ljudima koji redovno posećuju muzej je već dobro poznata. Zbog toga je u planu njena izmena.

Planiramo da sledeće godine „osvežimo” stalnu postavku, s tim da će u njoj ostati najznačajniji eksponati koje čuvamo kao što su „Seoba Srba”, ili „Zastava srpskog vojvodstva” i time je učinili zanimljivom za posetioce koji su je već videli više puta do sada. Od ulaza u stalnu postavku posetilac može da hronološki „prati” eksponate od najstarijeg perioda praistorije, kroz antički period, rimski, rani srednji vek, kasni srednji vek... Onda dolazi do etnološkog odeljenja gde su zanimljivi eksponati iz XIX veka koji su vezani za zanatsko udruženje u Pančevu, a iz njega prelazi se u drugo etnološko odeljenje sa temom stanovanja u XIX veku u gradu i okolini - srpskom seoskom domaćinstvu, ili u malo gospodskijim gradskim kućama već kasnijeg devetnaestog veka. U istorijskom odeljenju su eksponati iz turskog perioda, zatim iz vremena Austrougarske vladavine, iz istorije grada - osnivanje „Pančevca”, čuvene pančevačke porodice, legati... Jedan od rariteta je veoma zanimljiva meta u koju je pucao Franc Jozef sa Hugom Vajfertom. U odeljenju istorije umetnosti – likovne i primenjene, su izložena dela Uroša Predića, Paje Jovanovića - posedujemo prvu originalnu verziju „Seobe Srba”. Takođe su iz zbirke primenjene umetnosti izloženi i nedavno restauirani komadi nameštaja Olge i Stevana Smederevca. Deo tog nameštaja je sada na dodatnoj rekonstrukciji, pa će i to biti izloženo, nadam se, sledeće godine u novoj stalnoj postavci.

 

0 direktor birclin muzej

Na slici: Miroslav Birclin, v.d. direktora Narodnog muzeja Pančevo

 

Najveći problem je sama zgrada muzeja kojoj je potrebna detaljna rekonstrukcija. U nju decenijama nije ulagano, odnosno vrlo malo, po „prekoj potrebi”, a ne planski. V.d. direktor Miroslav Birclin dodaje da bi bilo dobro da ova kulturna institucija dobije i mogućnost da zaposli još nekoliko ljudi, radi boljeg funkcionisanja.

Na žalost, još uvek čekamo tehničku dokumentaciju za rekonstrukciju zgrade. Na konkurs „Zajednici zajedno” poslali smo projekat i pokušaćemo da rekonstruišemo mozaički pod od drvenih kocki u velikom holu muzeja, koji je tu postojao gotovo dva veka. Sada ga na žalost nema – time je narušena estetika celog ulaza i hola, a i nije bezbedno za posetioce. Nadamo se, ako dobijemo sredstava, da ćemo taj posao započeti pre nego što krene velika rekonstrukcija cele zgrade. Sreća da je 2006. godine u zidovima „isečena” vlaga – to je urađeno solidno, tako da se ona za sad ne vraća. Najprioritetnije je da se urade instalacije struje i vode. U levom krilu zgrade trenutno nemamo vodu u hidrantu, pa je ugrožena bezbednost tog dela zgrade, a i električne instalacije su u jako lošem stanju. Depoi su u prilično lošem stanju, nisu rekonstruisani do kraja, niti vraćeni u funkciju nakon sečenja vlage 2006. Eksponati nisu direktno ugroženi – nisu izloženi vlagi, suncu ili bilo čemu što bi moglo da im šteti. Ugroženi su u smislu što nisu svi u svojim depoima, nisu na odgovarajućim policama, u odgovarajućoj ambalaži – to je ono što nam nedostaje. Bezbedni su, ali nisu deponovani po muzejskim pravilima i nisu dovoljno pristupačni. To je problem i za kustose i za organizovanje izložbi kao i to što nam prostor za stalnu postavku sada služi kao jedan veliki depo.

Do kraja godine u muzeju će biti nekoliko zanimljivih izložbi. Za oktobar je planirano gostovanje Doma vojske. U novembru, za Dan grada, planirane su dve postavke – našeg kustosa istoričara Srđana Božovića, a tema su uniforme JNA od 1945. do 1991. kao i izložba omaž Palu Dečovu. U decembru, za dan Muzeja, biće postavljena etnološko-istorijska izložba povodom 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog.

U toku jeseni muzej će zajedno sa univerzitetima u Jorku i Majncu, Filozofskim fakultetom i Institutom „Bio sens” iz Novog Sada konkurisati na jednom projektu Evropske komisije za istraživanja i nauku. Ako taj projekat prođe tri godine ćemo sarađivati sa pomenutim značajnim partnerima. To će nam biti sjajna referenca za kasnije uspostavljanje veza sa institucijama kulture u Rumuniji ili Mađarskoj radi zajedničkog konkurisanja na IPA projektima, a sve u cilju nabavljanja sredstava za rekonstrukciju zgrade i unapređenja rada Muzeja.

Autor:  Milica Manić
Ocenite ovaj članak:
(13 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00