ponedeljak, 18. septembar 2017.  21:20h
Pročitano 1757 puta

Počinje 15. world music festival „Etno com”

Petnaesti „Etno.com” world music festival održavaće se u petak i subotu, 22. i 23. septembra u Kulturnom centru Pančeva.

15. „Etno.com ” world music festival održavaće se 22. i 23. septembra u Kulturnom centru Pančeva, najavljeno je na konferenciji za novinare 15. „Etno.com ” world music festival održavaće se 22. i 23. septembra u Kulturnom centru Pančeva, najavljeno je na konferenciji za novinare M.M.

Publika će imati priliku da u dva dana sluša četiri odlična sastava. Ulaz na sve koncerte je besplatan.

Manifestaciju će u petak, 22. septembra, s početkom od 20 sati, otvorito „Pjevačka družina Svetlane Spajić i Olga Krasojević”. To će im biti prvi koncert u našoj zemlji posle nedavno održane Azijske turneje.

Svetlana Spajić je najznačajnija predstavnica naše tradicionalne pesme iz svih krajeva gde se govori srpski jezik. Ona je istraživala razne pristupe tradicionalnom pevanju, odlazila na teren, a imala je prilike da sarađuje sa mnogim svetskim imenima, iz sveta muzike i pozorišta. Bila je i deo velike priče reditelja Roberta Boba Vilsona, koji je režirao sada već čuvenu predstavu „Život i smrt Marine Abramović”. Ona je bila učesnik te predstave, sarađivala je sa glumcima koje znamo iz Holivudskih filmova, priča Filip Krumes, umetnički direktor i selektor festivala.

Sastav „My people” nastupiće takođe u petak. Njihova muzika je netipična mešavina džeza i World Music-a sa tradicionalnom i duhovnom muzikom Balkana, kao i muzikom drugih regiona i kontinenata.

Drugog dana festivala prvi koncert će s početkom od 20 sati održati Tamburaški orkestar Pančeva, a posle njih će se predstaviti makedonski bend „Ljubojna”, koji na autentičan način prenosi muzičko nasleđe te zemlje.

Do sada smo imali prilike da, svake godine, predstavimo male tamburaše iz Muzičke škole. Profesor Mihajlo Jović je pre dve ili tri godine oformio Pančevački tamburaški orkestar u kome su i deca koja su prošla kroz školu tambure u Muzičkoj školi. Ideja je da sada predstavimo kako to zapravo izgleda kada oni porastu, kada dovoljno sazre kao muzičari i kada uđu u jedan profesionalan sastav, kaže Filip Krumes.

Pokrovitelj festivala je Grad Pančevo, a podržalo ga je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Autor:  M.Manić
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00