četvrtak, 14. septembar 2017.  19:20h
Pročitano 904 puta

Festival ruskog dečjeg filma „Bajke detinjstva” gostovao u Pančevu

Festival ruskog dečjeg filma „Bajke detinjstva” biće završen u petak, 15. septembra, a danas je jedan deo programa održan i u Pančevu.

U poseti Pančevu bili su reditelj filma „Ura! Raspust!” Maksim Demčenk, glumica Julijom Kudojar i ruski muzičar Sergej Svetlov U poseti Pančevu bili su reditelj filma „Ura! Raspust!” Maksim Demčenk, glumica Julijom Kudojar i ruski muzičar Sergej Svetlov V.Đ.

Već pet godina ova manifestacija se održava u Beogradu, Aleksincu, Novom Sadu i Valjevu, a ove se pridružio i naš grad. Organizator festivala u Pančevu je Udruženje Rusa potomaka i prijatelja „Romaška”, u saradnji sa Gradom Pančevom i Kulturnim centrom Pančeva.

Nemanja Rotar, gradski većnik zadužen za kulturu, ističe da je Rusija velika zemlja s bogatom kulturom i sa vrhunskim stvaraocima iz svih oblasti umetnosti.

Pančevo je grad u kome se neguje filmski izraz i ima bogatu filmsku tradiciju, te smatramo da je upravo ovakav način prikazivanja ruske kulture kroz film nešto što je neophodno i što će se sigurno dopasti našim sugrađanima. Ruske bajke su jedne od najlepših na svetu, pogotovo na način kako to oni ekranizuju – od animiranih filmova do igranih, objašnjava on.

U četvrtak, 14. septembra, u Kulturnom centru Pančeva prikazani su animirani filmovi za decu i igrani film „Ura! Raspust!”. Tom prilikom su u posetu našem gradu došli reditelj filma „Ura! Raspust!” Maksim Demčenk, glumica Julijom Kudojar i ruski muzičar Sergej Svetlov.

Film „Ura! Raspust!” govori o prvoj ljubavi dvanaestogodišnjeg dečaka prema devojčici iz škole koja je dosta starija od njega. 

Film po svom stilu je zapravo bajka, ali savremena. Radnja se događa uoči Nove godine u jednom zimovalištu. Srećni smo što smo ovde po ovako toplom lepom vremenu, a istovremeno želimo da vam prenesemo malo Novogodišnje zimske atmosfere, kaže reditelj Maksim Demčenk.

Kompozitor Sergej Svetlov osim što piše muziku za najmlađe, deo repertoara posvećuje i starijoj deci, a komponuje i na stihove najpoznatijih ruskih pesnika kao što su Puškin, Jesenjin, Gumiljov...

Autor:  M.Manić
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00