sreda, 13. septembar 2017.  08:42h
Pročitano 1660 puta

Svetlana Spajić otvara Ethno.com festival u Pančevu (VIDEO)

Jedan od najznačajnijih i najdugovečnijih world music festivala u Srbiji - Ethno.com, održaće svoje petnaesto izdanje 22. i 23. septembra, u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, a u okviru koga će nastupiti četiri world music sastava iz Srbije i Makedonije.

Prve festivalske večeri 22. septembra u 20 sati nastupiće Pjevačka družina Svetlane Spajić i Olga Krasojević, dok će od 21.30 biti održan koncert sastava My people.

Tradicionalna umetnica Svetlana Spajić, više od dve decenije posvećena je negovanju i očuvanju srpske tradicionalne kulture, sakupljajući i učeći na terenu od izvornih pevača najstarije generacije.

Učestvovala je u domaćim i internacionalnim muzičkim i pozorišnim projektima i nastupala sa svetski poznatim umetnicima i muzičarima, kako onima na polju tradicionalne tako i ukviru world, savremene i improvizovane muzike.

Od 2009. predvodi svoj ženski a cappella sastav, Pjevačku družinu Svetlane Spajić (Svetlana Spajic Group).

Zaštitni znak grupe jeste izuzetno bogat i raznovrstan repertoar, visok izvođački nivo, poštovanje stilskih osobenosti srpskog starog pevanja iz svakog kraja i zajednički rad sa vodećim seoskim čuvarima tradicije najstarije generacije.

Muzička grupa My People oformljena je sa idejom da se na jednom mestu okupe vrsni muzičari prepoznatljivi na domacoj i svetskoj World Music i džez sceni i da kroz zajednički rad u ovom sastavu uobliče i iskažu svoju kreativnost. Muzika sastava My people može da se opiše kao netipična mešavina džeza i World Music-a sa tradicionalnom i duhovnom muzikom Balkana, kao i muzikom drugih regiona i kontinenata.

Druge festivalske večeri, 23. septembra, od 20 časova nastupa Tamburaški orkestar Pančeva, a od 21.30 sastav Ljubojna iz Makedonije.

Tamburaški orkestar Pančeva je počeo sa radom 2014 godine. Nakon dugogodišnjeg pedagoškog i izvođačkog iskustva, profesor Mihajlo Jović osniva tamburaški orkestar sa ciljem da neguje i izvodi tradicionalnu tamburašku i umetničku muziku. Od prvog koncerta, tamburaški orkestar Pančeva privlači veliku pažnju ljubitelja tamburaške muzike.

Ljubojna ili 'ljubav' i 'bitka' je jedan od najistaknutijih i najzastupljenijih bendova u regionu, koji na vrlo autentičan način prenosi impuls makedonskog muzičkog nasleđa.

Ljubojna nije samo popularan brend. To je ideja koja je napravila 'super' zvuk od zaboravljene muzike i postala jezgro oko koga gravitiraju mnogi muzičari, a iz koje mlađa publika crpi svoju inspiraciju. Grupa stvara muziku unoseći veliku strast, entuzijazam i žestinu koja se očekuje od muzike kao univerzalnog maternjeg jezika.

Autor:  Tanjug
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00