subota, 25. jul 2015.  07:49h
Pročitano 1481 puta

„Žetelački dani“ u Vojlovici

Tradicionalnu manifestaciju „Žetelački dani“ u Vojlovici, koja se od 22. do 25. jula održava u Vojlovici, posetio je Miroslav Vasin, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova.

Ovu manifestaciju, koja se održava već 21. put, organizuje Slovačko kulturno prosvetno društvo ,,Đetvan“ iz Vojlovice.

Vasin: „Žetelački dani“ još jednom pokazuju multietničku stranu Vojvodine Vasin: „Žetelački dani“ još jednom pokazuju multietničku stranu Vojvodine Silvana Ivazovic

Trećeg dana „Žetelačkih dana“ organizovana je izložba proizvoda od žita, tradicionalnih specijaliteta, rukotvorina udruženja građana iz Pančeva, Kovačice, Padine, Aradaca, Dolova, Jabuke, Ivanova i Skorenovca.

Miroslav Vasin, potpredsednik Pokrajinske vlade rekao je da ove žetvene svečanosti u svojim sadržajima obuhvataju tradiciju Slovaka, Mađara i Srba, što još jednom pokazuje multietničku stranu Vojvodine, u kojoj u slozi živi 26 nacionalnih zajednica.

Vojlovica organizacijom ovih žetvenih svečanosti doprinosi i razvijanju i održanju manifestacija kao vojvođanskog brenda. Pokrajinska vlada je višegodišnjim podržavanjem ovakvih manifestacija doprinela tome da u Pokrajini danas ima više od 1.200 manifestacija koje predstavljaju jedinstven brend Vojvodine, izjavio je Vasin. 

Posetu Vojlovici potpredsednik Pokrajinske vlade iskoristio je da se sastane i sa predstavnicima Mađarskog kulturno-umetničkog društva „Tamaši Aron“, Slovačke evangeličke crkve, Reformatske crkve, kao i gostima iz Transilvanije iz mesta Madefalva, odakle vode poreklo Mađari koji žive u Pančevu, odnosno odakle je potekla istorija Bukovinskih Sekelj Mađara. 

U razgovoru je izneto da će se u toku nedelje u Mađarskoj potpisati projekat po kom se finansira kupovina kuće i izgradnja etno kuće autentičnog izgleda - kuće Bukovinskih Sekelj Mađara. Ovo je ideja na kojoj se radi od 2008. godine.  Poseta je obuhvatila i prostorije Dobrovoljnog vatrogasnog društva i etno kuće Slovačkog kulturno prosvetnog društvo ,,Đetvan“,  gde je nakon otvaranja priređen i kulturno-umetnički program.  

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00