petak, 28. jul 2017.  18:26h
Pročitano 758 puta

Treća faza muzičkog projekta „Music for Human Rights”

Prvo „Open Air” izdanje „NaranDžemovanja” održano je u petak, 28. jula, u letnjoj bašti Doma omladine.

Prvo „Open Air” izdanje „NaranDžemovanja” održano je u petak, 28. jula, u letnjoj bašti Doma omladine Prvo „Open Air” izdanje „NaranDžemovanja” održano je u petak, 28. jula, u letnjoj bašti Doma omladine M.M.

Učesnici međunarodnog muzičkog projekta „Music for Human Rights” od septembra sviraju na koncertima u dvorani „Apolo” Doma omladine jednom mesečno i na taj način održavaju kontinuitet projekta i druže se uz dobri muziku.
Događaj realizuju Udruženje građana „Narandžasti” i Dom omladine Pančevo.

Portugalski trubači najavljuju festival „FreeDom Art”

Partneri iz Portugalije iz umetničkog udruženja „Farra fanfarra”, koje čini veliki duvački orkestar, nastupiće ove godine na festivalu u Guči, a nakon toga će održati koncert u okviru festivala „FreeDom Art” u Domu omladine. Zanimljivost je da članovi orkesta obožavaju balkansku muziku i ona je zastupljena u njihovom repertoaru.

„Music for Human Rights” nastavak je velikog muzičkog projekta „Exploring roots and ways of cultural diversity”. Učesnici su iz Italije, Nemačke, Portugalije, Izraela i Srbije, a ove godine su već završene dve razmene – u martu su radili u Jerusalimu, u aprilu u Berlinu, a od 18. do 29. avgusta mladi muzičari stvaraće u Pančevu. Deo projekta koji se radi u Srbiji preklapa se sa „FreeDom Art” festivalom Doma omladine, na kojem učesnici koncertom prezentuju kompozicije nastale tokom projekta.

Svaka zemlja ima po sedam učesnika u svakoj od tih faza. oni mogu da budu isti, a mogu da budu i potpuno novi muzičari. Sama ideja „NaranDžemovanja” je nastala upravo na ovim projektima, gde se, uglavnom posle dnevnih aktivnosti i rada na samom projektu, muzičari okupe, pa neformalno sviraju svako veče, kako se to popularno kaže – džemuju. Odlučili smo da deo te atmosfere prenesemo u naš grad, učesnici su to prihvatili i sa svojim prijateljima se okupili oko te ideje koju je podržao Dom omladine, kaže Jovan Samoilov.

Prvi projekat realizovan je još davne 2006. godine i bavio se nekom vrstom omladinskog aktivizma. Organizatori su bili Udruženje građana „Narandžasti” iz Pančeva, omladinska organizacija „Roter Baum” iz Berlina, a tih prvih godina u projektima je učestvovala i pančevačka Gimnazija „Uroš Predić”. Od onda pa do danas urađeno je tridesetak projekata, a u poslednji veliki muzički projekat, koji je još u toku, uključeni su i partneri iz Izraela, Italije i Portugalije.

Autor:  M.Manić
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00