subota, 15. jul 2017.  07:06h
Pročitano 1498 puta

Bend „Hot Club of Belgrade” svirao balkanske pesme u džipsi džez stilu

Koncert grupe „Hot Club of Belgrade” održan je sinoć u letnjoj bašti Doma omladine Pančevo.

Dvojica Pančevaca – Filip Krumes (violina) i Vladimir Nikić kontrabas, i dvojica koji to nisu – Branko Maćić (solo gitara) i Nebojša Pešić (ritam gitara) čine ovaj bend Dvojica Pančevaca – Filip Krumes (violina) i Vladimir Nikić kontrabas, i dvojica koji to nisu – Branko Maćić (solo gitara) i Nebojša Pešić (ritam gitara) čine ovaj bend A.Stojković

Dvojica Pančevaca – Filip Krumes (violina) i Vladimir Nikić kontrabas, i dvojica koji to nisu – Branko Maćić (solo gitara) i Nebojša Pešić (ritam gitara) čine ovaj bend.

Reč je o prvom bendu na ovim prostorima koji je počeo da svira džipsi džez. Osnovao ga je solo gitarista Branko Maćić 2006. godine i tad se zvao „Happy Guitar Trio”, a od 2009. nosi današnji naziv „Hot Club of Belgrade”.

Ta muzika jeste nastala kao fuzija američkog džeza i muzike Roma zapadne Evrope. Džipsi sving ili džipsi džez je muzika koju su napravili gitarista Đango Rajnhard i violinista Stefani Grapeli. To je stil džeza koji su oni formirali i koji danas ima brojne poklonike. Izuzetno je težak za sviranje, pa pretpostavljam da je i to jedan od razloga zašto se pre Branka Maćića Mačka niko nije „uhvatio” ovog stila, objašnjava Filip Krumes.

Mnogo je uspešnih nastupa iza grupe „Hot Club of Belgrade”, kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

Posebno mi je bilo drago kada smo bili pozvani da nastupamo na festivalu „Jazzycolors” u Parizu. Otišli smo kao predstavnici Srbije i svirali smo našu balkansku varijantu džipsi džeza praktično u gradu u kome je nastao taj stil. Doživeli smo ovacije, svirali smo četiri bisa. Bilo mi je puno srce. Otišli smo sa zebnjom kako ćemo biti prihvaćeni tamo gde je ta muzika nastala. To je kao kada na „Guču” dođu ljudi iz Italije ili Švedske koji pokušavaju da parafraziraju to, tako smo mi otišli tamo, ali smo bili jako dobro primljeni. Baš je bio uspešan taj koncert, kaže Krumes.

Do sada su snimili dva albuma. Prvi je „Perdido” na kojem se pored autorskih numera, nalaze sving i džipsi džez standardi i nekoliko obrada poznatih domaćih i stranih evergrin kompozicija. Na albumu „Balkan swinging melody” je repertoar koji čine isključivo obrade tradicionalnih pesama sa prostora Srbije, Vojvodine, Bosne i Makedonije, aranžirane i odsvirane u hot džipsi džez stilu.

Autor:  M.Manić
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00