utorak, 4. jul 2017.  06:15h
Pročitano 1371 puta

Retrospektiva stvaralaštva Božura Ivanovića

Izložba crteža i dokumentarnih fotografija Božura Ivanovića (1936 – 2005) otvorena je sinoć u foajeu Kulturnog centra Pančeva, a deo postavke koju čine radovi u tehnici ulje na platnu izložen je u svečanoj sali Narodnog muzeja Pančevo.

Ambar prkosi nebu, 1986, ulje na platnu, 45 x 30 cm Ambar prkosi nebu, 1986, ulje na platnu, 45 x 30 cm Božur Ivanović

Ivanovićevi crteži rađeni su tušem, perom i kombinovanom tehnikom, na dokumentarnim fotografijama su scenografije koje je autor radio, a u muzeju su izložena ulja na platnu velikog formata.

 

s otvaranja izlozbe dozura ivanovica

 

Dela ovog pančevačkog akademskog umetnika, publika će biti u prilici da pogleda do 28. jula.

 

uspenska crkva

Na slici: Uspenjska crkva u Pančevu, 1992, pastel, 70 x 90 cm

 

Iako je bio naš sugrađanin, ovo mu je prva samostalna izložba u Pančevu, a druga uopšte.

Pre ove u našem gradu, 2015. godine povodom deset godina od smrti umetnika, u okviru paviljona Republike Srbije na „Svetskoj izložbi” u Milanu, njegov sin Stefan Ivanović organizovao je izložbu pod nazivom „Ambari” koja je bila manjeg obima i obuhvatala je samo jednu tematsku celinu.

Nakon nje, prikupio je dela iz svih faza umetničkog rada svoga oca i rešio da u našem gradu organizuje retrospektivu stvaralaštva Božura Ivanovića.

 

0 mila nikolic i stefan ivanovic

Na slici: dr Mila Nikolić i Stefan Ivanović na otvaranju izložbe

 

Ideja je da Pančevo vidi ceo opus Božura Ivanovića od početka, maltene od studentskih dana, pa do samog kraja stvaralaštva. Tu su uključene i neke scenografije - on je bio nagrađivani scenograf u pozorištu „Jovan Sterija Popović” u Vršcu. Mislim da smo uspeli da zaokružimo, da prikažemo ono najvažnije iz njegovog stvaralačkog opusa, kaže Stefan Ivanović.

 

pogled na boku kotorsku

Na slici: Pogled na Boku Kotorsku, 1999, pastel, 80 x 60cm

 

Kustos izložbe dr Mila Nikolić smatra da ovakve retrospektive služe tome da se prepozna nečiji doprinos u umetnosti i dodaje da je Ivanović svojim slikarstvom pokušao da sačuva lepotu Banatskog sela koja već opada, sela koje je već gotovo napušteno i ispražnjeno.

Do sada nismo imali priliku da proučavamo njegovo delo i tek pomenutom izložbom „Ambari” nam se pružila mogućnost da shvatimo poetiku autora. Jednostavno, iz te disperzije njegovog stvaralštva po porodičnim kolekcijama nismo mogli ni da pojmimo šta je on u suštini radio i da sagledamo to u celini. Ovo je vrlo značajan korak i u istraživačkom smislu, smislu istorije i teorije umetnosti zato što tek sada možemo da ga vrednujemo na pravi način, objašnjava dr Mila Nikolić.

bozur ivanovic tus

 

Božur Ivanović je Akademiju likovnih umetnosti završio u Beogradu. Bio je član Udruženja likovnih umetnika Srbije i Udruženja likovnih umetnika Vojvodine.

Radio je kao scenograf u profesionalnom pozorištu „Jovan Sterija Popović” u Vršcu, a u tom gradu je kasnije predavao likovnu umetnost na Pedagoškoj akademiji. Učestvovao je na likovnim kolonijama „Deliblatski pesak” 1977. i 1978. godine.

 

sa otvaranja izlozbe u muzeju

Autor:  M.Manić
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00