četvrtak, 8. jun 2017.  07:26h
Pročitano 862 puta

Pešačke zone u starim gradskim jezgrima (VIDEO)

Knjiga „Pešačke zone u starim gradskim jezgrima”, koju je prošle godine izdao Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture u Petrovaradinu, arhitekte Aleksandra Stanojlovića predstavljena je u sredu, 7. juna, u foajeu Kulturnog centra Pančeva.

Tribina je održana u Kulturnom centru Pančevo Tribina je održana u Kulturnom centru Pančevo A.Stojković

Studija se sastoji iz tri dela. Prvi je teorijski, u njemu su na konceptualni način objašnjene pešačke zone sa raznih aspekata – ekonomskog, sociološkog, istorijskog, estetskog, arhitektonskog, funkcionalnog, ekološkog...

Drugi deo se odnosi na najvažnije primere u svetu (autor prati istorijsku nit i kako se urbanistička, arhitektonska filozofija menjala u drugoj polovini dvadesetog veka), a treći predstavlja katalog pešačkih zona u Srbiji.

Ovu studiju sam napisao da bih izjednačio parternu arhitekturu sa arhitekturom visokogradnje. Tokom rada shvatio sam da su građani veoma osetljivi na pitanje uređenja svoga grada i da je ljudima stalo kako će njihov grad da izgleda, kako će neki javni prostor da se uredi i opremi. Kao i svaka arhitektura, i parterna mora da bude funkcionalna, uravnotežena, umerena i usklađena sa nasleđenim vrednostima, i iz toga će izaći i njena lepota. Uređenje starog istorijskog centra mora da zadovolji potrebe svih građana, svih aktivnih socijalnih grupa, dece, starih, ljudi svih doba. Veoma je važno da pešačka zona bude funkcionalna, da bude korisna, da podstiče građane da se tu zadrže, da se druže, da kvalitetno provedu svoje slobodno ili radno vreme, zapravo, da ovakav prostorni model poveća kvalitet socijalnog života građana u javnom prostoru, priča Aleksandar Stanojlović.

Publika je imala priliku da pogleda kratak film, koji se sastoji od niza fotografija koje se nalaze i u samoj knjizi. Prikazane su pešačke zone većih evropskih, ali i gradova u Srbiji.

Autor smatra da najkvalitetnije pešačke zone kod nas imaju Kikinda, Beograd, Šabac i Zrenjanin. Po površini, najveće se nalaze u Beogradu, Novom Sadu i Somboru, međutim, proporcionalno broju stanovnika, najveće pešačke zone su u Kikindi, Pančevu i Somboru.

Nemanja Vujić, likovni urednik studije, ističe da je knjiga početak šireg projekta, čiji je radni naziv „Zone.net”.

On bi trebalo da sadržaj knjige učini interaktivnim, odnosno da digitalizuje ono što se u njoj nalazi. To je, zapravo, samo jedna komponenta projekta koji je konceptualno zamišljen kao nešto što bi trebalo da se bavi svim onim elementima koji mogu da se podvedu pod ekološki aspekt – objašnjava Vujić.

Korice se sastoje od tri uklopljene fotografije zrenjaninskog pločnika, a uradio ih je Aleksandar Stojković. 

Autor:  M.Manić
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00