četvrtak, 27. april 2017.  08:05h
Pročitano 2791 puta

Završen treći serijal predavanja o Pančevu

Hronološkim predstavljanjem najznačajnijih događaja tokom 1972. godine u Pančevu završen je ovogodišnji serijal predavanja “Sto fotografija za sto minuta”.

Živana Krejić, koordinatorka projekta posebno je zahvalila građanima koji su ustupali fotografije iz svojih ličnih arhiva Živana Krejić, koordinatorka projekta posebno je zahvalila građanima koji su ustupali fotografije iz svojih ličnih arhiva Pančevo.MOJKraj.rs

Udruženje građana “Poseti Pančevo”, svakog utorka tokom aprila, svojim sugrađanima je omogućilo da se vrate u prošlost i detaljnije upoznaju sa životom dr Marije Prite, prve lekarke u Austrougarskoj, zatim sa Prvom privrednom izložbom održanom u Narodnoj bašti 1905. godine, treće predavanje nosilo je naziv “Tragovima prošlosti”, dok je četvrto bilo posvećeno jednoj godini u našem gradu.

Živana Krejić, koordinatorka projekta posebno je zahvalila građanima koji su ustupali fotografije iz svojih ličnih arhiva.

Zahvaljujemo našim partnerima na projektu, Istorijskom arhivu, Narodnom muzeju, Filmskom arhivu i produkciji Barok, na nesebičnoj podršci i pomoći. Hvala vam što treću godinu za redom zajedno oživljamo događaje, ljude i sećanja i šaljemo toplu poruku iz Pančeva kako se voli svoj grad, rekla je Krejić.

Nenad Živković je na početku predavanja u utorak, 25. aprila, rekao da je 1972. godina u Pančevu nasumično odabrana, jer su procenili da ima dovoljnu istorijsku distancu, ali i da ima ljudi koji su živi svedoci svega onog što se tada dešavalo.

 

IMG 20170425 192346

 

Te 1972. godine bogat i raznovrstan život je bio u Pančevu, sudeći po fotografijama i filmskim zapisima sačuvanim iz onog vremena. Karakteristično je da su vlasti tog vremena dosta polagale u obrazovanje jer je samo 1972. godine uz velike svečanosti otvoreno nekoliko škola u Pančevu i okolini, a i fabrike su svoje jubileje te godine obeležile na veoma glamurozan način za ono doba, velikim koncertima uz nastupe folklornih ansambala i poznatih estradnih umetnika tadašnje Jugoslavije u Hali sportova u Pančevu. I sport je te godine zauzimao značajno mesto, posebno karate i rvanje, te je Pančevo bilo domaćin državnog rvačkog takmičenje za učenike osnovnih škola iz cele Jugoslavije, ali i evropskog festivala karatea.

 

IMG 20170425 201001

 

Prvi put olimpijska baklja te godine je prošla Jugoslavijom, a na putu do Minhena velika svečanost i doček baklje organizovan je na Gradskom stadionu u Pančevu. Prvo olimpijsko zlato u rukometu te godine je osvojila Jugoslavija, a u reprezentaciji je bio i naš Pančevac Branislav Pokrajac za koga je po povratku upriličen svečani prijem kod predsednika Opštine i koji je te godine bio jedan od dobitnika Oktobarske nagrade Pančeva.

Puno je značajnih događaja stalo u sat i po vremena predavanja, a sala Narodnog muzeja bila je prepuna sugrađana koji su želeli da upoznaju bolje istoriju svog grada.

Organizatori, “Poseti Pančevo”, nadaju se da će i naredne godine biti u prilici da organizuju seriju od nekoliko predavanja na različite teme iz prošlosti našeg grada.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00