petak, 21. april 2017.  19:51h
Pročitano 683 puta

Drugi književni maraton "Beogradski čitač" - 24 sata poezije i proze

Povodom Svetskog dana knjige, tim kulturološkog projekta „Beogradski čitač“ i ove godine organizuje nesvakidašnju manifestaciju: književni maraton, u neprekidnom trajanju od 24 sata!

Od subote, 22. aprila u 18 sati pa sve do nedelje 23. aprila do 18 sati - NEPREKIDNO će se smenjivati afirmisani pisci i poete - članovi brojnih udruženja i društava književnika, naši renomirani dramski umetnici svih generacija, mladi pisci, stranci koji žive u Beogradu, recitatori i članovi literarnih sekcija beogradskih osnovnih škola i gimnazija, stend ap komičari, aforističari ali debitanti... Svi oni će čitati ili govoriti svoju poeziju ili prozu, citirati omiljene pesme ili delove proznih tekstova. 

Drugi književni maraton će svečano otvoriti pisac Ljubivoje Ršumović a nakon toga će pesnički stratovati: glumac Branislav Trifunović, glumac Toma Kuruzović, Zoran Dašić Daša, muzički umetnik, pesnici Majo Danilović i Marijana Pilipović. Tokom 24 sata, nastupiće stotinu učesnika!  

Osim autora i poklonika pisane reči, koji će u ovom programu učestvovati lično, publika Drugog književnog maratona „Beogradski čitač“ će moći da čuje poeziju i prozu Crnjanskog, Danila Kiša, Isidore Sekulić i drugih čuvenih domaćih pisaca – ovekovečenih i u audio formatu, kao deo bogate riznice Zvučnog arhiva Radio Beograda. Biće emitovane i radio drame Dramskog programa Radio Beograda, predstaviće se i studenti FDU/Dramaturgija. Premijerno će biti predstavljeno i audio izdanje knjige poezije „Amarant“- nagrađene pesnikinje Ivanke Radmanović (pesme čitaju glumci Žarko Laušević i Lora Orlović). Glasom dramskog umetnika Lazara Ristovskog podsetićemo se najlepšh ljubavnih pesama, po njegovom izboru („Antologija srpske ljubavne poezije“, audio knjiga Zillion film).

Predstavićemo i audio knjige za decu Blic bibioteke: audio bajke, od poznatih svetskih bajki Andersena i Braće Grim, preko priča Vuka Stefanovića Karadžića, do ruskih bajki a naratori su glumci Tamara Dragičević, Ivan Bosiljčić, Miloš Biković i Nina Janković. A najupečatljivije teme iz srpske istorije, koje je u formi bajki napisala Gordana Vlajić u knjizi „Zaistinska srpska bajka“, predstaviće glumci amaterskog pozorišta „Dadov“ koji tokom ove godine, širom Srbije igraju istoimenu predstavu za školarce (produkcija- Klett). Biće ovo prilika i za javno čitanje drame mladih autora, a urednica ovog segmenta pod naslovom ”Drama u parku” je Ivana Mitrović. Takođe, posetioci će moći da čuju priču o LaboArthon-u, nedavno održanom međunarodnom kulturološkom događaju o kojem će pričati učesnici i suorganizatori, uruženje ChaOS i Mediapoligon. Poklonici angažovane i kvalitetne poezije i proze, svakako će uživati u javnom izvođenju poezije i proze članova grupe ARGH!, potom poetskog benda ”Puč u Andori”, piscima ”Partizanske knjige”…

U knjizi, koju je posvetio filozofiji trčanja („O čemu govorim kada govorim o trčanju“), pisac Haruki Murakami (koji je i maratonac) poručuje da to nije tek neka fizička aktivnost već mnogo više - inspiracija i mogućnost za spoznaju samog sebe. Kao potvrda ove teze, ali i zbog toga što su zakazani istog dana - prvi put ove godine, srešće se i sarađivati dva maratona: Beogradski maraton i Književni maraton: atletika i kultura! Desetoro pisaca, autora - učesnika 2. Književnog maratona "Beogradski čitač” - pridružiće se učesnicima "Trke zadovoljstva", jubilarnog 30. Beogradskog maratona. A svi učesnici ove trke (čiji je deo trase i Ulica cara Nikolaja Drugog), pozvani su da, na stotinak metara skrenu sa trase i prođu/protrče - kroz Čuburski park, pored skulpture "Beogradski čitač" (gde će od 18.00 početi 2. Književni maraton ).  Tom prilikom će dobiti na poklon bedž "Beogradski čitač" ili knjigu - povodom Svetskog dana knjige! Dalje, ( kod „Gradića Pejtona“) učesnici trke mogu nastaviti utvrđenom rutom, do cilja na Terazijama.

 

0 beogradski čitač čubura

Skulptura "Beogradski čitač" se nalazi u delu parka ka Ulici Maksima Gorkog u Beogradu

 

Osim Udruženja književnika Srbije, koje već tri godine institucionalni pokrovitelj projekta ”Beogradski čitač” uz Kabinet gradonačelnika Beograda, realizaciju su, u svojstvu partnera događaja (drugu godinu zaredom) nesebično podržali i Centar za obrazovanje i kulturu “Božidarac 1947”, Gradska opština Vračar, Radio Beograd, RTS izdavaštvo i Blic biblioteka.

Program književnog maratona (već tri godine potpuno pro bono, kao i svi učesnici, koji su u aktivnosti i događaje u vezi sa Projektom aktivno uključeni) realizuju inicijatorke Projekta „Beogradski čitač“ – Prof. dr Gordana Pešaković, Tanja Šikić i Gordana Vlajić, u saradnji sa brojnim prijateljima projekta ove kulturološke inicijative, koja istrajava u afirmaciji čitanja knjiga, ukazivanju na značaj i dobrobiti književnosti i komunikacije kroz kulturnu razmenu, uz konkretnu podršku stvaralaštvu mladih.

Kao i prošli put, možete da učestvujete i vi: predstavite svoje literarno stvaralaštvo ili izgovorite pesmu/ citat iz omiljene knjige! Imejl adresa za prijave je: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Tokom 24 sata neprekidnog trajanja programa, od subote (22.4.) u šest popodne do nedelje (23.4.) u šest popodne, svi učesnici biće “beogradski čitači”. 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs/G.V.
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00