nedelja, 16. april 2017.  09:32h
Pročitano 462 puta

Nova festival proglašen nosiocem prestižne evropske EFFE etikete

Nova festival - festival nove umetnosti, koji se od 2015. godine u organizaciji udruženja “KomunikArt” održava u Pančevu, a od prošle godine i u Beogradu i Kovinu, dobitnik je prestižne EFFE etikete za 2017/18. godinu, koju dodelje Evropska Festivalska Asocijacija (EFA).

Nova Festival 2016, Duo FreeDo, Austrija Nova Festival 2016, Duo FreeDo, Austrija A.Stojković

To je ujedno i prvo evropsko priznanje koje je dobio neki festival u Pančevu.

EFFE etiketa dodeljuje se za festivale koji neguju visoke umetničke standarde i evropske vrednosti, a internacionalni žiri ocenio je Nova Festival kao “mlad i perspektivan festival, koji zadovoljava EFFE kriterijume, i koji treba razvijati sa punom podrškom”. 

Tako se Nova Festival, kao mlada umetnička manifestacija iz Pančeva, našao među značajnim i velikim festivalima u Srbiji, poput Bitefa, Beogradskog Jazz Festivala i Gitar Art festivala, koji su dobitnici etikete za period 2015/2016. godine.  

Povodom proglašenja dobitnika EFFE etikete, Nikola Marković, selektor Nova Festivala, je izjavio da je veoma ponosan što je Nova Festival postao jedan od festivala, koji po mišljenju Evropske Festivalske Asocijacije, ima značajan uticaj na lokalni, nacionalni i internacionalni umetnički život.

Imajuću u vidu da naš program promoviše savremene, avangardne i ekperimentalne muzičke forme, ovaj vid priznanja značiće i popularizaciju Pančeva i Srbije, ali i domaćih autora, na evropskoj sceni, kazao je Marković.

Ovogodišnji, treći Nova Festival održaće se od 4. do 7. oktobra u Pančevu, Beogradu i Kovinu, uz pokroviteljstvo Grada Pančeva, Erste Banke, SO Kovin, Austrijskog kulturnog foruma, Italijanskog instituta za kulturu i drugih prijatelja manifestacije. Planirano je održavanje 7 koncerata i jedne kolektivne strip izložbe. 

U prve dve godine, Nova Festival ugostio je muzičare i muzičarke iz Srbije, Austrije, Mađarske, SAD, Nemačke, Slovenije, Portugala, kao i strip crtače iz Italije i Austrije.

Organizatori Nova Festivala pozvani su na posebnu svečanost, 4. maja u Visbadenu, na kojoj će biti uručene EFFE etikete za 2017/2018. godinu.

Autor:  KomunikArt
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00