četvrtak, 6. april 2017.  21:23h
Pročitano 1601 puta

Izložba radova polaznika Zimske škole karikature

Izložba likovnih radova mališana koji su uspešno savladali Zimsku školu karikature koju je vodio naš sugrađanin, poznati karikaturista Nikola Dragaš svečano je otvorena večeras u Domu omladine Pančevo.

Na izložbi u Domu omladine svoje radove izložilo je 36 polaznika Zimske škole karikature Na izložbi u Domu omladine svoje radove izložilo je 36 polaznika Zimske škole karikature N.R.

Nakon uspešno realizovane Letnje škole karikature tokom prošle godine Dom omladine Pančevo upriličio je slično druženje mališana i u zimskim mesecima. Druženje je trajalo od 14. januara do 25. marta a rezultati u vidu dečjih radova mogu da se vide na izložbi u prostorijama Doma omladine.

Polaznici Zimske škole karikature bila su deca od 6 do 15 godina. Na časovima je bilo u proseku četrdesetak dece, koja su izrazila veliko interesovanje i volju za radom. Školu su pohađala i deca koja žive van Pančeva.

 

IZLOŽBA.2

 

Svoje radove izložilo je 36 polaznika koji su od idejnog tvorca i mentora radionica Nikole Dragaša dobili diplome za uspešno završenu Zimsku školu crtanja kao i katalog koji prati izložbu. Smisao radionica bio je da deca steknu predstavu o tome kako živi, radi i razmišlja neko ko se bavi karikaturom i ilustracijom. Sa druge strane na taj način za desetak godina dobiće se nova garnitura talentovanih ljudi koji će predstavljati budućnost ovog Grada u likovnoj umetnosti.

 

IZLOŽBA.4

 

Polaznici škole imali su prilike da rade portretnu karikaturu, karikaturalni strip, prave originalne crteže koristeći samo geometrijske oblike, urade idejno rešenje maskote, ilustruju aforizme i zakorače u šareni svet boja. Deo tih radova može se videti na postavljenoj izložbi.

Tokom tri meseca učestvovanja u radionicama, deca su radila i radove koji su poslati na dva likovna konkursa – „Mozak u zemlji snova” i „Najčudnija knjiga na svetu”. Radovi mališana našli su se i na  ovogodišnjoj „Slaninijadi” u Kačarevu, koja je realizovana u februaru, a naći će se i na manifestaciji „Dani Vajferta”, koja će biti održana u junu.

 

IZLOŽBA.5

 

Osim domaćina Nikole Dragaša, koji je budno motrio na svakom času i davao deci smernice, škola je imala i specijalne goste: Slavišu Ševrta (karikaturista), Ninu Manić (slikarka i likovni pedagog), Zorana T. Popovića (satiričara) i Marka Somborca (karikaturista „Blica”), koji su svojim znanjem i iskustvom nesebično pomogli realizaciju projekta, a svojim prisustvom uveličali su i otvaranje izložbe.

Slična akcija nastaviće se i u letnjim mesecima, kada se očekuje nova škola karikature, ovoga puta pod vedrim nebom.

 

IZLOŽBA.3

Autor:  N.Radonjin
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00