nedelja, 29. januar 2017.  23:11h
Pročitano 3208 puta

Klub Soko: godišnjica obeležena premijerom filma

Planinarsko ekološki klub “Soko” obeležio je svoju dvanaestu godišnjicu postojanja premijerom dokumentarnog filma „Hodajući Svetom gorom” koja je upriličena večeras u dvorani Kulturnog Centra Pančevo.

Na putovanje Svetom gorom išli su Srđan Nikić, predsednik Sokola, Predrag Filipov, Luka Ivanović, Branislav Rovčanin, Ivan Marinković, Dejan Radosavljević i Dejan Ivanović Na putovanje Svetom gorom išli su Srđan Nikić, predsednik Sokola, Predrag Filipov, Luka Ivanović, Branislav Rovčanin, Ivan Marinković, Dejan Radosavljević i Dejan Ivanović N.R.

Ovaj dokumentarni film nastao je upravo iz jedne od akcija članova ovog kluba u avgustu 2016. godine, kada je sedmočlana grupa krenula put Svete Gore. Ideja je bila da se ova Sveta zemlja u kojoj se nalazi mnoštovo crkava i manastira, među kojima i srpski manastir Hilandar, prikaže na jedan drugačiji način. Kažu da je i sam Sveti Sava išao u neku vrstu hodočašća upravo od manastira Hilandara do vrha Atos i to bos, pa se ovaj poduhvat naših sugrađana planinara može nazvati i putevima Svetog Save.

 

Hodajuci Sv Gorom .4

 

Pre same projekcije filma okupljenima se u ime kluba „Soko” obratio Branislav Rovčanin a veče je uveličala i ulepšala ženska pevačka grupa KUD-a „Stanko Paunović” NIS rafinerije nafte Pančevo.

Ubrzo su svetla ugašena, a na velikom platnu su se smenjivale slike sedmočlane ekipe koja se zaputila ka Atosu. 

 

Hodajuci Sv Gorom .5

 

U ovo zanimljivo putešestvije krenuli su: Srđan Nikić, predsednik Sokola, Predrag Filipov, glavni snimatelj i montažer, Luka Ivanović koji je imao ulogu pomoćnog snimatelja, Branislav Rovčanin, Ivan Marinković, Dejan Radosavljević i Dejan Ivanović.

Cilj im je bio da se popnu do vrha Atos i da odatle odu do Hilandara. Ovo nije uobičajeni put do srpskog manastira, postoje direktniji i lakši načini, ali je ovaj svakako zanimljiviji.

 

Hodajuci Sv Gorom .6

 

Sav materijal snimljen je na samoj Svetoj Gori, bez naknadnih dorada, a ekipa je svu svoju opremu zbog toga sve vreme nosila sa sobom. Putovanje je trajalo sedam dana, sredinom avgusta prošle godine. Ekipa je koristila usputne manastire, crkvice i slične objekte za noćenja. U sam Hilandar stigli su na veliki praznik Preobraženja Gospodnjeg 19. avgusta. Da bi se uopšte otišlo na ovu teritoriju potreban je blagoslov i viza. Nažalost nije dobijen blagoslov za snimanje u samom Hilandaru, pa je film završen porukom da će se nastaviti.

 

Hodajuci Sv Gorom .3

 

Na kraju projekcije sedmočlana ekipa poklonila se publici uz obećanje da će se slično putovanje ponoviti i citiranje Njegoševih reči da „Čovek koji stoji na brdu vidi više od onog koji je ispod brda”.

Posetioci su nakon toga u foajeu Kulturnog Centra mogli da vide izložbu fotografija autora Rajka R. Krasića pod nazivom „Hilandar koji volim”.

 

Hodajuci Sv Gorom .8

Autor:  Nikola Radonjin
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00