ponedeljak, 5. decembar 2016.  11:00h
Pročitano 2705 puta

Gimnazijalki iz Pančeva nagrada za dečiju ilustraciju (FOTO)

Nikolina Jovanović iz Pančeva, učenica Gimnazije “Uroš Predić”, osvojila je drugu nagradu na likovnom festivalu dečije ilustracije pod nazivom „Kreativni genijalci” koji je organizovala Narodna biblioteka „Vuk Karadžić“ iz Kragujevca. 

Otvaranje izložbe i dodela nagrada bili su upriličeni u subotu, 3. decembra u Galeriji Narodne biblioteke u Kragujevcu Otvaranje izložbe i dodela nagrada bili su upriličeni u subotu, 3. decembra u Galeriji Narodne biblioteke u Kragujevcu N.R.

Otvaranje izložbe i dodela nagrada bili su upriličeni u subotu, 3. decembra u Galeriji pomenute Narodne biblioteke u Kragujevcu.

Festival je organizovan po prvi put i bio je namenjen malim kreativcima uzrasta od 7 do 15 godina, a na konkurs koji je raspisan u septembru ove godine pristiglo je više od 2.000 radova. Uspeh naše sugrađanke time još više dobija na težini, a ona se nadmetala sa vršnjacima koji su svoje radove poslali iz Beograda, Mladenovca, Niša, Leskovca, Kragujevca, Čačka, Kosovske Kamenice, Zrenjanina, Aranđelovca, Užica i drugih mesta iz Srbije ali i iz nekih mesta iz Republike Srpske.

 

kreativni genijalci 3

 

Žiri u sastavu Ana Grigorjev, akademski slikar i ilustrator, Marko Stojanović, strip autor i scenarista i Mijat Mijatović, ilustrator i strip autor nije imao nimalo lak zadatak.

U takvoj konkurenciji četrnaestogodišnja Nikolina Jovanović osvojila je drugo mesto za uzrast od 13 do 15 godina, sa samo bodom zaostatka iza prvoplasirane devojke iz Kragujevca, dok je trećeplasirani rad imao pet bodova manje. 

Cilj Festivala je podsticanje dečje kreativnosti, originalnog stvaralaštva i ljubavi prema knjizi. U skladu s tim su bile i konkursom zadate teme: omiljeni književni lik, moj superheroj, moja vila/čarobnica i knjiga – moj najbolji prijatelj.

 

kreativni genijalci

 

Nikolina je ovog leta pohađala školu crtanja i karikature našeg sugrađanina i ilustratora Nikole Dragaša, koji je presrećan što su mališani sa kojima je radio ove godine počeli da nižu uspehe, a među njima svakako prednjače Nikolina Jovanović i osnovac Uroš Kuzmanović, koji su na nedavnom likovnom konkursu „Male Žaoke” zauzeli prva mesta u svojim konkurencijama za srednje škole odnosno osnovne škole.

Naša mlada i talentovana sugrađanka učenica je prvog razreda gimnazije „Uroš Pedić” i veliki uspesi u kratkom periodu pomoći će joj da se probije u svet ilustratora, crtača i likone umetnosti uopšte. Iz Kragujevca je kao nagradu, u duhu konkursa, dobila komplet knjiga i plaketu, ali je iskustvo sa takvog velikog festivala najveća nagrada i podstrek za budući rad.

Autor:  Nikola Radonjin
Ocenite ovaj članak:
(5 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00