petak, 4. novembar 2016.  11:13h
Pročitano 1067 puta

Pančevo u znaku džeza

Pančevo je ovih dana prestonica džeza. Velike zvezde svetske džez muzike okupile su se na 19. Pančevačkom džez festivalu koji se održava u našem gradu od 3. do 6. novembra. 

Festival je otvorila Myra Melford sa svojim kvintetom „Snowy Egret” Festival je otvorila Myra Melford sa svojim kvintetom „Snowy Egret” N.R.

Prvo veče festivala upriličeno je u četvrtak 3. novembra u Kulturnom centru Pančeva. Program je počeo zagrevanjem u foajeu Kulturnog centra nastupima mladih i budućih nada naše džez muzičke scene koji su učenici muzičke škole.

 

zagrevanje u foajeu

 

Nešto posle 20 časova Velika sala pančevačke kulturne ustanove bila je spremna da ugosti prve velike zvzede ovogodišnjeg festivala, ali i sve one koji su došli da uživaju u njihovoj muzici.

Publici se najpre obratio Vojislav Pantić, umetnički direktor festivala koji nije krio zadovoljstvo što se svetska i naša džez elita okupila po 19. put u Pančevu. Pored velikog interesovanja, odziva i obećavajuće dobre atmosfere veliki utisak na njega ostavili su gosti muzičari koji su ovih dana u našoj zemlji. 

Prilikom sletanja na Beogradski aerodrom Lee Konitz, koji nastupa drugog dana festivala, iako mu je ponuđeno da prve večeri odmori u hotelu i uđiva u Beogradu je izrazio želju da bude i u danima kada ne nastupa. To isto uradio je i James Carter, koji svira na završnoj večeri u nedelju, tako da su neposredno pred početak festivala za istim stolom u Pančevu zajedno sedele velike zvezde džeza Lee Konitz, James Carter i John Scofield.

Festival je otvorila Myra Melford sa svojim kvintetom „Snowy Egret”. Američka pijanistkinja predstavila nije krila zadovoljstvo što je prvi put u Srbiji, a prepoznala je i džez inpuls kod pančevačke publike. Ona je predstavila svoje numere koje mogu da se nazovu modernom kreativnošću i avangardom u Džez muzici.

Pre glavne zvezde večeri i festivala Johna Scofielda festival je zvanično otvorio član gradskog veća Grada Pančeva zadužen za kulturu Nemanja Rotar kao i ataše za kulturu u američkoj ambasadi u Srbiji. Oboje su izneli svoje pozitivne utiske, a Rotar nije krio zadovoljstvo što je festival preživeo punoletsvo i izrastao u jednu od najvećih džez smotri u regionu.

 

Džon Skofild.2

 

A onda je na scenu izašao John Scofield i razgalio publiku svojim instrumentalima za koje je ove godine dobio Grammy nagradu. On je predstavio svoj aktuelni album „Country for old men” na kojem on izražava svoje viđenje kantri muzike u džez aranžmanima.

Festival se nastavlja u petak, 4. novembra nastupom Big benda Rts-a uz specijalnog gosta, već pomenutog  Lee Konitza od 20 časova i 30 minuta, dok je za 22 časa najavljen Enrico Rava New Quarter iz Italije.

Trećeg dana festivala u subotu, 5. novembra od 20 i 30 predstaviće se duo na cimbalu iz Mađarske Miklos Lukacs i Kalman Balogh, dok je u 22 časa zakazan nastup bubnjara Lazara Tošića i njegovog kvinteta uz pomoć trubača Marka Đorđevića.

Poslednjeg dana festivala u nedelju 6. novembra od 20 časova i 30 minuta predstaviće se Sound Sculptures iz Srbije kao i gost iz SAD-a James Carter koji sa svojim triom nastupa od 22 časa.

Svake večeri festivala od 19 i 30 u foajeu Kulturnog centra kao uvertira i zagrevanje za velike koncerte u Velikoj Sali nastupaće učenici muzičkih škola.

Autor:  Nikola Radonjin
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00