ponedeljak, 24. oktobar 2016.  10:38h
Pročitano 2163 puta

I Dolovci se spremaju za Festival Mala žaoka

Dolovački osnovci starijih razreda imali su priliku da u četvrtak, 20. oktobra pišu aforizme i satirične stihove na radionici upriličenoj u Domu kulture Dolovo. 

Voditelj radionice Nikola Radonjin pokušao je deci da približi ovaj vid pisanja Voditelj radionice Nikola Radonjin pokušao je deci da približi ovaj vid pisanja N.R.

Radionica je organizovana povodom predstojećeg festivala Žaoka koji se sada već tradicionalno održava u Kačarevu. Ovogodišnja 6. Žaoka zakazana je za subotu, 29. oktobra. Kao uvertira za subotnje druženje u petak, 28. oktobra družiće se mališani u okviru Male žaoke, a upravo za ovaj deo festivala su se i pripremali osnovci iz Dolova.

Kratka satirična forma u vidu aforizma nešto je sa čime su se mališani sretali, ali retko su imali priliku da i sami pišu u datom obliku. Voditelj radionice Nikola Radonjin pokušao je da im približi ovaj vid pisanja, pre svega kroz rad književnika i aforističara Zorana T. Popovića koji je i selektor festivala.

 

LITERARNA ZA ŽAOKU

 

Mališani su potom svoje misli o veselim zadatim temama kao što su cirkus, žurka, ringišpil i karneval preneli na papir u vidu ove kratke forme. Najčešća su bila poređenja i aluzije na temu škole, pa su pojedini predmeti bili smešni kao cirkus ili mučni kao ringišpil. 

Nastali radovi su predati žiriju da ih oceni zajedno sa radovima mališana iz drugih mesta. Pored literarnog dela, festival ima i likovni deo, a u dolovačkoj kulturnoj ustanovi je krajem septembra upriličena i radionica karikature koju je vodio Nikola Dragaš, a radovi će takođe ući u izbor za nagrade.

LITERARNA ZA ŽAOKU.4

 

Mala žaoka počinje u petak, 29. oktobra u kačarevačkom Domu omladine od 19 časova uz izložbu nagrađenih likovnih radova, druženje sa aforističarima, mađioničarem i na kraju dodelom priznanja najboljim mališanima i za literarni i za likovni konkurs.

MALA ŽAOKA

Autor:  Nikola Radonjin
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00