subota, 15. oktobar 2016.  21:17h
Pročitano 2061 puta

Održan godišnji koncert KUD Banatski vez

Velika sala dolovačkog Doma kulture bila je mesto proslave prvog rođendana KUD-a „Banatski vez” u petak, 14. oktobra.

Velika sala dolovačkog Doma kulture bila je mesto proslave prvog rođendana KUD-a „Banatski vez” Velika sala dolovačkog Doma kulture bila je mesto proslave prvog rođendana KUD-a „Banatski vez” N.R.

A kako će folkloraši da proslave svoj dan nego kroz pesmu i igru, na velikom koncertu koji su priredili.

Nakon uspešnog prolećnog koncerta koji je upriličen krajem aprila, uprava KUD-a na čelu sa predsednikom Ivanom Petrovim, odlučila je da napravi još jedan veliki koncert, ovoga puta sa epitetom jesenji, ali može se reći i rođendanski. 

 

BANATSKI VEZ.2

 

Krajem septembra prošle godine nastao je KUD „Banatski vez”, a ubrzo je,  početkom oktobra, i zvanično registrovan. Kroz dvanaestomesečni rad ovo društvo je okupilo mališane u dve folklorne grupe, kao i prvi ansambl i pevačku grupu.

Danas ima oko 150 aktivnih članova od kojih su neki i predškolskog uzrasta. Svi oni predstavljaju kulturu i tradiciju mesta iz kojeg dolaze na raznim festivalima kako u Srbiji tako i u inostranstvu.

 

BANATSKI VEZ.4

 

Na jesenjem koncertu takođe su se predstavili gotovo svi članovi, od najmlađe grupe gde su mališani od 4 do 10 godina pokazali svoje prve igračke korake, preko onih malo starijih okupljenih u izvođački ansambl, do prvog ansambla i pevačke grupe.

Većinu koreografija postavio je Zoran Radoičić, od kojih je „Sedenku” – igre iz istočne Makedonije prvi ansambl izveo premijerno. 

 

BANATSKI VEZ.6

 

Veliki aplauz publike dobila je i koreografija Jovana Nebrigića „Vranjsko polje” takođe u izvođenju prvog ansambla domaćina.

Publika je mogla da uživa i u nastupu dva gostujuća kulturno umetnička društva. Iz okoline Kruševca, tačnije iz Kaonika, stigao je KUD „Kaonički izvori” koji se predstavio sa dve koreografije, a isto toliko odigrao je i KUD „Dukat” iz Simićeva kod Požarevca.

Svi oni nastavili su druženje i posle koncerta, uz pesmu i igru u svečanoj sali „Cepelin” do sitnih sati.

 

BANATSKI VEZ.5

Autor:  Nikola Radonjin
Ocenite ovaj članak:
(5 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00