četvrtak, 15. septembar 2016.  11:20h
Pročitano 1648 puta

Damir Imamović na 14. Ethno.com festivalu (VIDEO)

Damir Imamović, istaknuti predstavnik sevdah muzike, nastupiće sa svojim sastavom u okviru druge večeri 14. Ethno.com festival u Pančevu, koji se održava 22. i 23. septembra u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, a pod pokroviteljstvom Grada Pančeva.

Damir Imamović nastupiće prvi put pred publikom u Pančevu 23. septembra Damir Imamović nastupiće prvi put pred publikom u Pančevu 23. septembra Amer Kapetanović

Reč je o festivalu od izuzetne važnosti za promociju etno i world music zvuka regiona i Srbije.

Druge festivalske večeri, u petak, 23. septembra od 21.30, na sceni Kulturnog centra Pančeva, Damir Imamović Sevdah Takht, čija muzika donosi prepoznatljiv, savremeni duh sevdaha BIH. Pre Damirovog koncerta, od 20 časova, nastupiće Tamburaški orkestar „Neven“, Muzičke škole "Jovan Bandur" Pančevo pod rukovodstvom prof. Mihajla Jovića, kao i grupa Nit, koja izvodi tradicionalne pesme iz različitih krajeva sveta, pokušavajući da dočara izvorni melos ovih kultura uz ženski troglas.

Kompletan program festivala:

ETHNO.COM 14th world music festival 
22. -  23. septembar 2016.

Otvaranje festivala 
Četvrtak, 22.9.2016.
Scena Kulturnog centra Pančeva 
20.00h Inkluzivni hor „Zvuci u Jabuci“ iz Jabuke
Scena Kulturnog centra Pančeva 
20.30h Grupa Vrelo

 

0 ethno com

 

Petak 23.9.2016.
Scena Kulturnog centra Panĉeva 
20.00h Tamburaški orkestar „Neven“, M.Š. "Jovan Bandur" Pančevo 
pod rukovodstvom prof. Mihajla Jovića
Scena Kulturnog centra Pančeva 
20.30h Grupa Nit
Scena Kulturnog centra Pančeva 
21.30 Damir Imamović Sevdah Takht

Više o Damiru Imamoviću:

Damir Imamović rođen je 1978. godine u Sarajevu (BiH). Iako se za muziku interesuje od detinjstva, potpuno joj se posvećuje tek nakon studija filozofije. 2004. godine zajedno sa Farah Tahirbegović radi na monografiji pesama svog dede i jednog od najuticajnijih pevača u istoriji sevdaha – Zaima Imamovića. Ta knjiga uvodi ga u sviet sevdaha, ali i profesionalnog bavljenja muzikom. Ubrzo počinje da gradi vlastiti repertoar nastupajući u BiH i inostranstvu. 
U aprilu 2010. izdaje prvi solo CD, „Gramofon”, kojim se kruniše uspešna serija solo nastupa. Solo repertoar Damir gradi neprestanim nastupima na najrazličitijim svetskim pozornicama: sarajevskom BKC-u, beogradskom „Kolarcu“, vašingtonskom „Kennedy“ centru, čikaškoj The Old Town School of Folk Music, i drugim. Drugi solo CD, „Svrzina kuća” (iTM, 2011), snimljen je u julu 2011. tokom četiri koncerta u istoimenom muzeju u Sarajevu.
Od 2012. ponajviše nastupa u okviru mnogo hvaljenog Sevdah Takhta Damira Imamovića, zajedno sa Ivanom Mihajlovićem (el. bass) i Nenadom Kovačićem (perkusije). U oktobru 2012. izdaju prvi CD i kreću na turneju po Evropi.
Damir 2015. godine potpisuje sa prestižnom izdavačkom kućom Glitterbeat Records i za njih izdaje novi album, „Dvojka”, koji se uz izvrsne međunarodne kritike pojavljuje 29. aprila 2016. Sevdah Takht Damira Imamovića izabran je za showcase koncert na festivalu WOMEX 2015. u Budimpešti.

Sevdah Damira Imamovića zasniva se na strastvenim istraživanjima tradicionalne muzike BiH. Susrećući se s majstorima sevdaha, muzičarima, pevačima i autorima ove umetničke forme, Imamović neprestano proširuje svoj repertoar i svojim interpretacijama stvara jedan poseban stil savremenog sevdaha. O emotivnoj strani ovog procesa rediteljka Marina Andree snimila je i dokumentarni film „Sevdah”, koji je na Sarajevo Film Festu 2009. godine osvojio Prvu nagradu publike. Njegova zanatska strana urodila je projektom po imenu „SevdahLab” – putujućom laboratorijom sevdaha u kojoj Damir izlaže istoriju i estetiku ove tradicionalne umetnosti.
Nastupiće: Damir Imamović (vokal i tambur), Ivana Đurić (violina), Ivan Mihajović (el. bas), Nenad Kovačić (perkusije).

Više o grupi Nit:

Grupa Nit izvodi tradicionalne pesme iz različitih krajeva sveta: sa Balkana, iz Rusije, Indije, Irske, Finske, Kazahstana, Azerbejdžana, Južne Amerike, iz arapskih zemalja, romske, vlaške melodije i još mnogo toga. Akustičnim instrumentima (gitara, tambura, violina, perkusije) pokušava da dočara izvorni melos ovih kultura uz ženski troglas. Takođe se bavi i autorskim radom, kao i specifičnom obradom poznatih pop pesama. U proteklih šest godina nastupi su bili brojni: svirke, koncerti i festivali širom Srbije, ali i gostovanja u televizijskim i radio emisijama. Naziv grupe simbolično predstavlja nit koja povezuje različite kulture i jezike, a takođe i članove benda dobrom energijom koju pre svega proizvodi ljubav prema muzici i težnja ka neprekidnoj potrazi za egzotičnim melodijama.
Članovi Niti su Ivana Munđa (vokal i tambura), Tamara Cakić (vokal i daire), Tamara Komatović (violina i vokal) i Vlada Krunić (gitara).

Više o Tamburaškom orkestru „Neven”

Tamburaški orkestar „Neven” Muzičke škole „Jovan Bandur“ Pančevo je u prošle četiri godine pod rukovodstvom profesora Mihajla Jovića osvojao prve nagradu na Festivalu muzičkih škola i prve nagrade na Republičkom takmičenju u Beogradu, što ga čini najboljim tamburaškim orkestrom u Srbiji. Kroz ovaj orkestar je do sada prošlo nekoliko generacija učenika, od kojih su mnogi završili umetničke i druge fakultete, a neki su postali profesori muzike i vrhunski solisti. Pored klasične umetničke muzike orkestar neguje i tradicionalnu muziku Vojvodine i Srbije.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00