subota, 3. septembar 2016.  22:40h
Pročitano 1926 puta

Održana Štrudlijada u Dolovu

Dolovo je danas mirisalo na štrudlu. I ne samo Dolovo, nego i okolna mesta. I ne samo u subotu, nego i u danima koji su joj prethodili. U Danima štrudle.

Za takmičenje je predato 109 uzoraka raznih štrudli, a nagrađene su najbolje Za takmičenje je predato 109 uzoraka raznih štrudli, a nagrađene su najbolje N.R.

Ovogodišnji Dani štrudle u Dolovu zvanično su trajali od 31. avgusta do 3. septembra, ali nezvanično oni traju tokom cele godine. Vredne žene iz udruženja „Dolovke” zaslužne su za to i trude se da na raznim festivalima širom Srbije predstave mesto i podneblje iz kojeg dolaze. 

Ipak najslađe je u danima krajem avgusta i početkom septembra kada se pripremaju za svoju manifestaciju „Dolovačku štrudlijadu”.

 

VESELE DOLOVKE

 

Tako su i ove godine kao uvertiru za svoju 17. Štrudlijadu priredile niz druženja. Počelo je degustacijom proizvoda od testa sa raznim filovima u Pančevu 31. avgusta i 1. septembra, gde su Pančevci mogli da se uvere u miris, ukus i sve ostale čari dolovačke štrudle. 

U petak, 2. septembra „Dolovke” su u svojim prostorijama u Domu kulture priredile izložbu ručnih radova.

 

GOŠĆE IZ KAČAREVA

 

Najveselije, najmirisnije i najslađe bilo je danas. Pločnik ispred lokalne mesne zajednice i Velike crkve počeo je da se šareni još od ranih jutarnjih časova. U goste „Dolovkama” došle su dame iz raznih srodnih udruženja iz okolnih mesta poput Pančeva, Kovina, Bavaništa, Jabuke, Kačareva, Glogonja, Starčeva, Omoljice ali i daljih poput Budisave, Kladurova i Ilandže. 

Pored slatko slanih đakonija od testa na štandovima je bilo mesta i za vinare, medare, prodavce bombona, mirišljavih sapuna, suvenira. Već oko 10 časova štandovi su zasijali u punom sjaju, a nešto pre 11 sati Nemanja Rotar, većnik za kulturu Grada Pančeva, u ime gradske uprave kao jednog od pokrovitenja manifestacije, pozdravio je prisutne. Pre njega je to učinio i Dragoslav Gligorijev, predsednik mesne zajednice „Mita Vukosavljev”, koja je takođe nesebično pomogla u realizaciji druženja kao i JKP „Dolovi”, Dom kulture „25. maj” i razni drugi sponzori.

 

NAJMLAĐI I NAJSLAĐI

 

Nakon oficijelnog dela usledio je kulturno umetnički program u kojem se nizao red muzike u izvođenju „Banatskih kicoša” uz pomoć glumca Miroslava Žužiča kao igre u režiji malenih folkloraša KUD-a „Banatski vez”. 

Za sve to vreme sve one koje su vredno mesile čitave noći mogle su da predaju uzorak svojih štrudli za takmičarski deo. Jedan stariji Dolovac zagledao se u jedan štand prepun štrudli, ali i dama koje su ih mesile. Na pitanje kako mu se čini, kaže: „Ne mogu dete da se odlučim dal su lepše štrudle ili žene koje su ih mesile”.

 

KUD BANATSKI VEZ

 

Zanimljivo takmičenje odvijalo se i u danima koji su prethodili samoj manifestaciji. Mališani su u dolovačkom Domu Kulture na radionicama imali priliku da prikažu svoje viđenje štrudle u likovnoj odnosno literarnoj verziji. Najboljima su dodeljene medalje i diplome. Najbolji likovni rad nacrtao je Dušan Stanojević, srebrnu medalju osvojio je Radovan Ankucić, dok je „bronzana” postala Teodora Radonjin. 

Najbolje stihove na temu štrudle napisala je Teodora Radonjin, drugoplasirana je postala Milica Trailov, dok je treće mesto zauzeo Marko Kuzmanović. Diplomu za najmlađeg učesnika likovne radionice osvojio je Uroš Kuzmanović, dok je najmlađi  mladi pesnik Milan Rakidžić. Svi oni dobili su svoje nagrade, a najbolji su pročitali svoje pesme.

 

ŠTRUDLA U PESMI I STIHU

 

„Ženo moja što si taka, meti malo više maka” povikao je lala sa pozornice dok mu je sosa uzvratila istom merom „Više maka, manje testa, stiže štrudla iz našeg mesta”. I to sve oni su uradili ni manje ni više nego ispred Breda Pita i Anđeline Džoli. Miroslav Prvulj napravio je scenario po kojem se ovaj poznati glumački par našao baš u Dolovu i to baš na Štrudlijadi. Mališani iz KUD-a „Banatski vez” potrudili su se da dočaraju ovo šaljivo viđenje.

 

BRED PIT I ANĐELINA DŽOLI U DOLOVU

 

Oko 13 časova žiri je nakon slatkih muka doneo odluku i o najboljim štrudlama. Za takmičenje je predato 109 uzoraka raznih štrudli. U konkurenciji gostinskih štrudli pobedila je Bakurski Radmila iz Ilandže, drugo mesto otišlo je u Kačarevo Stojkov Zuzani, dok je trećeplasirana bila Bela Eržebet iz Budisave. 

Najbolju dolovačku štrudlu umesila je Đurđevka Jovanović, drugoplasirana je Negica Stokić dok je Marica Spasić odnela pehar za treće mesto. Birao se i najlepše uređen štand, a to je bio štand udruženja obolelih od multipleskleroze iz Pančeva.

 

UZORCI ZA TAKMIČENJE

 

Nakon proglašenja pobednika nastavljeno je druženje uz muziku i naravno štrudle, čiji će se miris i dalje nadvijati nad našim mestima, ne samo prilikom „Dolovačke štrudlijade” nego i u okviru drugih manifestacija.

 

DA SE UPOTPUNI ŠARENILO

 

ŠTRUDLA U STIHU

Na ognjištu vrelo vrelo mesto
Tu Dolovke peku testo
Kada štrudla zamiriše
Podseti me na letnje kiše.

Ukusna je štrudla s džemom
A još bolja s euro kremom
Višnja, mak ili orasi
Moja baka zna da ih ukrasi.

Drevni recept moja mama ima
Neće da ga pokaže baš svima
Taj recept volela bih znati
Kad porastem ona će mi dati.

Sosine štrudle jeo bi svako
Ali ih neće dobiti lako
U redu čekaju deke, bake, tete
Ali prednost uvek ima dete..

Teodora Radonjin, prvo mesto na literarnoj radionici povodom Štrudlijade

Autor:  Nikola Radonjin
Ocenite ovaj članak:
(5 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00