ponedeljak, 15. avgust 2016.  10:07h
Pročitano 1043 puta

Oslikavanje murala u okviru FreeDom Art Festivala

Ovogodišnji FreeDom Art Festival počinje pretfestivalskim programom 17. avgusta ispred zida kod OŠ „Jovan Jovanović Zmaj” u Pančevu, predstavljanjem murala koje su oslikali umetnici, gosti i domaćini FreeDom-a.

Studio „Kriška” je nezavisni dizajn studio, oformljen 2012. godine u Beogradu Studio „Kriška” je nezavisni dizajn studio, oformljen 2012. godine u Beogradu

Druge godine zaredom ulepšavaćemo gradske fasade promovišući nove umetničke forme i tehnike, kao i slobodu stvaranja na neuobičajenim „platnima”. Ove godine, murale će oslikavati naši gosti Siniša Janjić, Studio „Kriška” i Instinktiv Kreativ, pojačani domaćim timom c6h6 kids, saopštili su organizatori.

Istog dana biće otvorena izložba o istoriji Pančeva dugoj 300 godina, koju realizuje Istorijski arhiv u Pančevu, pod nazivom „Dani slobode u Pančevu”.

Izložba „Dani slobode u Pančevu“ realizuje se u saradnji sa Istorijskim arhivom u Pančevu, i sastoji se od mapa i slika na kojima su predstavljeni istorijski događaji koji su obeležili grad Pančevo u poslednjih 300 godina – predaja ključeva grada 8. novembra 1716, izgled pančevačke tvrđave u 18. veku, Prvi svetski rat, 27. mart 1941. i drugi. Svaka tema na svoj način predstavlja slobodu, bilo kao sticanje, bilo kao večni motiv i težnju.

Drugi FreeDom Art Festival okupiće više od stotinu izvođača i umetnika iz zemlje i inostranstva, a održaće se od 17. do 28. avgusta na više lokacija u Pančevu, u organizaciji Doma omladine a pod pokroviteljstvom Grada Pančeva.

 

Dani slobode freedom 2016

 

Više o umetnicima koji će oslikavati murale:

Siniša Janjić Re je rođen u Vranju 1988. Slikanjem je aktivno počeo da se bavi 2011. godine. Objekti i forme na njegovım slikama su uzorak njegovog jedistvenog viđenja i poimanja sveta. Igra boja i pokreta na dosadašnjim radovima podstiču emocije i instinkte koje svako od nas poseduje, čineći posmatrača ujedno i učesnikom u delu. Izlagao je na nekoliko samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, poslednji put u Istanbulu, Halka galeriji, jula 2016. godine.

Studio „Kriška” je nezavisni dizajn studio, oformljen 2012. godine u Beogradu. Studio čine Tijana Tripković, dizajner enterijera i nameštaja, i Barbara Dimić, ilustrator i grafički dizajner. Studio „Kriška” deluje na različitim poljima – od murala, dizajna nameštaja i enterijera, ilustracije, grafičkog dizajna i drugih. Do sada su učestvovale na više umetničkih projekata, od radionica do izložbi. Studio je trenutno najaktivniji na polju murala gde pretežno eksperimentišu kombinujući paterne i crno-bele stilizacije različitih karaktera. Jedan od zapaženijih projekata je bila serija murala ”Ghost People of Savamala”, koja se sastoji od nekoliko oslikanih figura dobrih duhova na području beogradskog naselja Savamala.

Neformalna grupa C6H6 KIDS oformljena je krajem 2008. godine, iako se njeni članovi još od 2002. bave crtanjem grafita i drugim vidovima umetnosti. Cilj im je da likovnim sadržajima ulepšaju i „obnove” neke od eksterijera koji su ili zapušteni i oronuli, ili su na atraktivnim lokacijama, a pritom nisu estetski privlačni. Svojim delovanjem žele da kod mladih stvore svest o potrebi za izražavanjem putem legalnih crtanja grafita uz obazrivost prema međusobnoj koristi takvih akcija, kao što je razmenjivanje znanja i iskustva, radi daljeg napretka i usavršavanja.  Promovisanje zajedništva kroz sliku mladih koji se drže zajedno, veruju u iste vrednosti i streme ka uzajamnom prosperitetu, glavni je cilj njihove akcije.

Instinktiv Kreativ je udruženje mladih iz Marcan-Helesdorfa (Berlin) koje funkcioniše pri centru za socijalni rad. Cilj udruženja je da pokrene rad mladih umetnika i stvori nove perspektive u kreativnom radu. Bave se radionicama, realizacijom naručenih radova i kreativnom podrškom umetnicima.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00