ponedeljak, 25. jul 2016.  16:17h
Pročitano 1466 puta

"Razbojnici Banata" u ataru Dolova

U ovim vrelim letnjim danima Dolovo je ponovo postalo filmsko mesto. Naime ekipa filma „Razbojnici Banata” i ovog leta je u našem ataru na snimanju nastavka svog igrano-dokumentarnog filma.

U Dolovu se snima treća priča ovog filma o razbojniku Marinku Marijašu U Dolovu se snima treća priča ovog filma o razbojniku Marinku Marijašu N.R.

Film će biti sastavljen iz četiri priče o isto toliko razbojnika, koji su od sredine 18. do početka 20. veka bili strah i trepet u pojedinim banatskim mestima i njihovim atarima.

Film je zasnovan na istoriografskim činjenicama a sve su to u scenario pretočili Mirča Maran, Simon Đarmati i Ivan Rakidžić koji je i reditelj ovog ostvarenja. Pomoć u režiji Rakidžić ima u vidu mlade asistentkinje Ljudmile Šajtinac, dok je sekretarica režije Ljiljana Spasić. 

 

0 d razbojnici banata

 

U Dolovu se snima treća priča ovog filma o razbojniku Marinku Marijašu, čiji lik tumači Nikola Marković. Vreme u kojem je Marijaš bio ozloglašen kod bogataša i žandara ali popularan kod običnog naroda pokušali su kroz autentične likove da ožive glumci: Božidar Stošić, Milan Caci Mihailović, Vlastimir Velisavljević, Branislav Platiša, Mladen Sovilj, Miroslav Žužić, Alisa Lacko, Katarina Stojanović, Vesna Paštrović i mnogi drugi.

 

0 razbojnici

 

Organizatori čitave priče i ujedno producenti filma su Ivana Mitrović i Dušan Sinđić. Za potrebe snimanja angažovani su i statisti iz Dolova kojima je bilo zadovoljstvo da još jednom pomognu u realizaciji ovog projekta.

Kadrovi su snimani na lokalnom hipodromu, zgradi stare škole, filmskoj kući Pavlov, ali i u privatnim kućama poput domaćinstva Ivana Prvulja, koji je je svoje prostorije ustupio filmskoj ekipi za presvlačenje, šminkanje i odmaranje. 

 

0 razbojnici banata

 

Za ulepšavanje glumaca u vidu šminke zadužena je Rozalija Krizik- Tanasijević, dok je o kostimima, i ulepšavanju enterijera i ekterijera brigu vodila Svetlana Zojkić uz asistenciju Katarine Bahćuk. Treba pomenuti i deo ekipe bez kojeg ovaj film ne bi mogao da se prenese na platno i TV prijemnike, a to su snimatelji Dragan Veselić i Viktor Toader, kao i snimatelji zvuka Nikola Bjelica i Novica Radić.

Dolovačka klapa je završena. Ostaje da se do kraja godine snimi ostatak filma a da se zatim odrade završi radovi, ali sve u najvećoj meri zavisi od finansija. Svi koji već nekoliko godina vredno rade na ovom filmu nadaju se da će i oni a i publika moći da uživaju u njemu do kraja 2017. godine.

 

0a razbojnici banata

Autor:  Nikola Radonjin
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00