petak, 22. jul 2016.  14:11h
Pročitano 2033 puta

Novoosnovana nagrada za najbolju dečju knjigu dodeljena je “Zaistinskoj srpskoj bajci”

Na Devetoj Međunarodnoj umetničkoj koloniji Krčedin, po prvi put je dodeljena nagrada za dečju književnost koja je pripala Gordani Vlajić za knjigu „Zaistinska srpska bajka” u izdanju IK „KLETT”.

Tradicionalnu Međunarodnu umetničku koloniju u Krčedinu su, u četvrtak 21. jula u 20 sati, u Domu porodice Jakšić, otvorili akademik Matija Bećković i slikarka Hanadi Al Darviš, predsednica Departmana za za vizuelne umetnosti Ministarstva kulture Katara. 

Ove godine je po prvi put ustanovljena i uručena nagrada „Krčedinče”, za najbolju dečju knjigu objavljenu između dve međunarodne umetničke kolonije u Krčedinu.

Prva laueratkinja je Gordana Vlajić, književnica iz Pančeva, koja je nagradu dobila za knjigu „Zaistinska srpska bajka”.

 

Autor Gordana Vlajic

Na slici: Gordana Vlajić, književnica

 

U veoma luksuznom izdanju i sa raskošnim ilustracijama Vladimira Volođe Sivčeviča, knjigu je objavila Izdavačka kuća „KLETT”. Čine je trideset priča od kojih se, kako autorka kaže „postaje zauvek neizgubljiv”, a reč je o srpskoj istoriji od Svetog Save do danas, ispričane na deci razumljiv način uz naraciju koja odlikuje najveće pisce bajki za decu.

Ljubivoje Ršumović je o knjizi izjavio “da predstavlja zamaman udžbenik istorije kakav nedostaje našim osnovnim školama”. 

 

zaistinska srpska bajka gordana vlajic

Na slici: naslovna strana knjige "Zaistinska srpska bajka"

 

Istog mišljenja je bio i žiri za dodelu novoustanovljene nagrade za najbolju dečju knjigu, a u sastavu književnika Miodraga Jakšića, književnika i satiričara Aleksandra Čotrića i književnika Vladimira Blagojevića.

Na svečanom otvaranju Devete Međunarodne umetničke kolonije u Krčedinu, akademiku Matiji Bećkoviću, glumici Biljani Đurović, slikaru Draganu Stojkovu i muzičaru Dragoljubu Đuričiću, dodeljene su tradicionalne titule „Ja, Krčedinac“, a u programu Kolonije koja traje do nedelje, 24. jula, učestvuju i Beti Đorđević, Ivana Jordan, kantautori Stefan Šljukić, Vladimir Pešić i Vojislav Mehandžić, stendaper Goran Petrašin, tamburaški orkestar „Banatski kicoši” i više od stotinu književnika.

Kolonija se održava pod pokroviteljstvom Opštine Inđija, a u organizaciji udruženja „Moj Srem” iz Krčedina i Umetničke grupe „Arte” iz Beograda.

 

0 krcedin kolonija ucesnici

Na slici: učesnici ovogodišnje Umetničke kolonije Krčedin 2016

 

Autor:  PRES UK Krčedin
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00