sreda, 6. jul 2016.  01:01h
Pročitano 648 puta

PSCPD na Internacionalnim horskim svečanostima u Nišu

Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo je 30. juna imalo čast da otvori 26. Internacionalne horske svečanosti u Nišu.

Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo na Horskim svečanostima u Nišu Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo na Horskim svečanostima u Nišu Vanja Keser

Horom je dirigovala mr Vera Carina. Na svečanom otvaranju učestvovala je i niška Crkveno pevačka družina „Branko“, kao i Akademski zbor „Ivan Goran Kovačić“ iz Zagreba. 

Neposredno pre početka svečanosti, pevače je u niškom Oficirskom domu primio zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković. Iste večeri, nakon intoniranja himne u izuzetnom ambijentu niške Tvrđave, pozdravni govor na otvaranju održao je kompozitor Zoran Simjanović. Pančevci su se zatim publici predstavili kratkim i efektnim programom – „Akatist Bogorodici“, dve srpske pesme iz 16. veka („I kliče devojka“ i „Kada mi se Radosave), kao i šaljiva kompozicija „Kozar“, sve iz pera Stevana Stojanovića Mokranjca. Udruživši glasove sa Crkvenom pevačkom družinom „Branko“, Pančevci su otpevali još dve kompozicije iz Mokranjčeve Liturgije Svetog Jovana Zlatoustog: „Svjati Bože“ i „Budi imja Gospodnje“, sa dirigentima Sarom Cincarević i Verom Carinom. 

U nastavku programa, Akademski zbor „Ivan Goran Kovačić“ iz Zagreba i Niški simfonijski orkestar, izveli su „Rekvijem“ Volfganga Amadeusa Mocarta, na čelu s dirigentom Vladimirom Kranjčevićem.

Pančevački hor je na ovogodišnjim svečanostima dobio i posebno priznanje, minijaturu spomen-obeležja „Nebeski pevači“, rad arhitekte Ivana Redija, koja simbolizuje lepotu i sklad horskog pevanja.

Prilikom povratka iz Niša, pančevački hor je imao priliku da poseti manastir Koporin. U ovoj svetinji, zadužbini despota Stefana Lazarevića, pevači su sa zadovoljstvom i nadahnućem otpevali nekoliko duhovnih pesama, što je bio prikladan završetak putovanja.

 

Autor:  D.P.
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00