nedelja, 19. jun 2016.  22:46h
Pročitano 2590 puta

Vojlovačke lopte – tradicionalni slovački kolač (FOTO)

Slovačko kulturno-prosvetno društvo “Đetvan” u svom sastavu već 40 godina ima aktivnu sekcija vezilja, u kojoj se osim ručnim radovima, žene bave i izradom i promocijom tradicionalnih slovačkih kolača.

Zuza Čepljok i njene saradnice iz sekcije vezilja SKPD Đetvan, Vojlovica, na Sajmu stvaralštva seoskih žena 2015. godine u Bačkoj Palanci gde su centralno mesto imale Vojlovačke lopte Zuza Čepljok i njene saradnice iz sekcije vezilja SKPD Đetvan, Vojlovica, na Sajmu stvaralštva seoskih žena 2015. godine u Bačkoj Palanci gde su centralno mesto imale Vojlovačke lopte Pančevo.MOJKraj.rs

Zuza Čljepok, sekretarka u sekciji vezilja pri SKPD Đetvan u Vojlovici kaže da se žene ove sekcije odazivaju na sve pozive i učestvuju na različitim manifestacijama, jer je to prilika da naprave malu izložbu svojih ručnih radova, ali i da ponesu neke od autentičnih slovačkih kolača koje takođe prave žene u ovoj sekciji.

Volimo da predstavljamo i stara tradicionalna jela koja čuvamo od zaborava. Vojlovačke lopte su naša specifičnost. To su bili obavezni kolači odavnina na slovačkim svadbama. Jako su hrskavi i zanimljivog izgleda, liče na vez, a uvaljani su u šećer u prahu. U stvari, ceo kolač je kao filigran, objašnjava Zuza.

Ona kaže da je ove kolače žena “Đetvana”, koje u nekim krajevima nazivaju i herovke, Praktika 2010. godine registrovala kao Vojlovačke lopte.

 

0a vojlovacka lopta

 

Inače, to su lopte koje su se pravile nekad u davna vremena za svadbe. Nije torta bila važna kao danas, nego baš ova lopta koja je specifičan kolač. On je bio obavezna poslastica na našim svadbama i drugim veseljima, kugle su pomalo zaboravljene vremenom, ali od pre nekoliko godina ponovo ih svuda predstavljamo. Potrebno je dosta truda da bi se kolač napravio, da bi izgledao ovako zanimljivo i bogato ukrašeno. Treba paziti i kad se pravi, ali i kad se jede da se ne raspadne. Ukusna je, ali treba puno truda da bi se lopta napravila, objašnjava Zuza Čepljok.

U jednom periodu u Vojlovici se nisu pravili ovi kolači, jer nisu imali kalup za njega. Onda su žene odlučile da se naprave novi kalupi, a kako Zuza kaže, naučili su i mlađe žene da prave Vojlovačke lopte kako bi se tradicija očuvala.

Na većini manifestacija na kojima se SKPD “Đetvan” predstavlja, obavezno su tu i Vojlovačke lopte. Na sedmom Sajmu stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini, održanom u oktobru 2015. godine u Bačkoj Palanci, predstavilo se više od 180 udruženja žena, a među njima i vojlovačke žene sa svojim tradicionalnim jelima i kolačima.

 

0a djetvan

 

Kako Zuza kaže, članice sekcije vezilja Đetvana se okupljaju jednom nedeljno, od 19 do 21 sat u Udruženju, ali nije neophodne da članice znaju da vezu. Neke čitaju odlomke iz knjige, druge pevaju, treće pričaju viceve, razmenjuju se iskustva, recepti, a osnovni cilj je da se žene iz slovačke zajednice bar u tih dva, dva i po sata posvete sebi i sopstvenim interesovanjima.

Mislim da treba negovati tradiciju i različitosti, kao što se to radi u Vojvodini. Em negujete tradiciju svog naroda i svog mesta, em razmenjujete iskustva i učite od drugih. Svako ima nešto svoje specifično. Evo, mi Slovaci, kad idete od sela do sela, imamo svako svoj specifični vez i specifičnu kuhinju. Vrlo rado se sretnemo, razmenjujemo recepte, upoređujemo radove. A različite manifestacije su odlična prilika, kaže Zuza Čljepok.

Naredna prilika da članice "Đetvana" prikažu svoj vez i svoje kulinarsko umeće, posebno kada je u pitanju tradicionalna slovačka kuhinja, biće od 27. do 30. jula, u okviru 22. Žetelačkih dana u Vojlovici.

 

0 vojlovacke lopte

 

U petak, 29. jula od 16 sati u Spomen domu u Vojlovici žene Đetvana, kao i njihove gošće iz drugih Udruženja, izložiće svoje ručne radove i proizvode od žita ali i kolače, među kojima će biti i Vojlovačke lopte.

Autor:  V.J.Peštanac
Ocenite ovaj članak:
(5 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00