ponedeljak, 6. jun 2016.  22:05h
Pročitano 2370 puta

Olga Aleksić Smederevac „ponovo“ u svojoj kući

Izložba „Olga Smederevac u svojoj kući“, otvorena je večeras u Galeriji savremene umetnosti u Pančevu, koja se zapravo nalazi baš u njenoj kući.

Izložbu su otvorili direktor Kulturnog centra Nemanja Bogdanov i direktor Turističke organizacije Pančeva Branislav Rovčanin koji su istakli značaj Olge Smederevac u razvoju kulturnog života Pančeva u periodu između dva svetska rata Izložbu su otvorili direktor Kulturnog centra Nemanja Bogdanov i direktor Turističke organizacije Pančeva Branislav Rovčanin koji su istakli značaj Olge Smederevac u razvoju kulturnog života Pančeva u periodu između dva svetska rata S.J.

Tako se na simboličan način gospođa Olga, nakon 43 godine od smrti, opet vratila da mlađima ispriča svoju priču i podseti ih na svoj život.

Njen lik, prikladno odeven u odeću nekog prošlog vremena, oživela je mlada glumica Marta Bjelica, koja je diplomirala u klasi Dragana Petrovića Peleta

 

13415513 1195552037141699 6834907205849889324 o

 

Na izložbi su prikazana dela iz Legata Olge i dr Stevana Smederevca, testamentom zaveštanog Narodnom muzeju Pančevo i otvorenog kao stalna postavka 1975. godine, uz dopunu, Poklon-zbirku Feodore Imrei Riči (1990/91), predstavlja baštinski korpus, zbirku dokumenata značajnu za društveni, kulturni i umetnički život Pančeva.

Izložbu su otvorili direktor Kulturnog centra Nemanja Bogdanov i direktor Turističke organizacije Pančeva Branislav Rovčanin koji su istakli značaj Olge Smederevac u razvoju kulturnog života Pančeva u periodu između dva svetska rata. Izložba je priređena povodom manifestacije „Dani Vajferta”, kao deo programskih aktivnosti posvećenih znamenitim i zaslužnim građanima i građankama Pančeva a posetioci će moći da je pogledaju do 12. juna. 

 

0 olga smederevac s drugaricama u svom salonu

 

Olga Smederevac rođena je 16. jula 1891. u bogatoj i uglednoj pančevačkoj trgovačkoj porodici Aleksić. Interesovanje za umetnost pokazivala je od malena. Veoma obrazovana i humana, njen dom bio je pretvoren u centar okupljanja i druženja srpske inteligencije između dve svetska rata kada su gosti  bili kompozitor i dirigent Srpskog crkvenog pevačkog društva Jovan Bandur, , hroničar dr Mihovil Tomandl, pesnici Milan Ćurčin i Rade Drainac, pisci Miloš Crnjanski, Veljko Petrović, kompozitor Petar Konjović, slikari Uroš Predić, Miloš Vušković, Marko Murat, Jovan Bijelić, Živorad Nastasijević, Stevan Čalić, Milan Butozan i mnogi drugi. 1928. godine učestvovala je u organizaciji velike „Kulturno-umetničke izložbe grada“, kao selektorka i članica odbora za priređivanje, na kojoj je bilo zastupljeno mnoštvo eksponata iz njene sopstvene kolekcije. Olga Smederevac je 1931. godine odlikovana Legijom časti za zasluge u širenju francuske kulture, a za svoj humanitarni rad u okviru rusko-jugoslovenske zajednice dobila je Ruski crveni krst 1935. godine.

 

0 legat olge smederevac

 

Nakon završetka Drugog svetskog rata Olga Smederevac je pomagala u prikupljanju i obradi predmeta za pančevački Narodni muzej. Legatom Olge i dr Stevana Smederevca, koji se nalazi u pančevačkom Narodnom muzeju, čuva se svedočanstvo o životu i delovanju jedne izuzetne ličnosti u kulturnom i javnom životu Pančeva. Umrla je u Pančevu 28. avgust 1973. godine. 

 

Olga Smederevac portret Stevana Čalića

Na slici: Olga Smederevac, portret Stevana Ćalića

 

Celina konteksta kolekcije Aleksić-Smederevac iz Legata Olge i dr Stevana Smederevca, testamentom zaveštanog Narodnom muzeju Pančevo i otvorenog kao stalna postavka 1975. godine, uz dopunu, Poklon-zbirku Feodore Imrei Riči (1990/91), predstavlja baštinski korpus, zbirku dokumenata značajnu za društveni, kulturni i umetnički život Pančeva, kao i za istoriju međuratne srpske i jugoslovenske umetnosti uopšte.

 

0 a legat olge smederevac

 

Autor:  Saša Janoš
Ocenite ovaj članak:
(5 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00