ponedeljak, 30. maj 2016.  18:15h
Pročitano 2049 puta

Počinje 6. Classic fest u Pančevu

Međunarodni festival klasične kamerne muzike “Classic fest” ove godine biće organizovan od 3. do 5. juna, u okviru koje će na tri lokacije biti održana četiri koncerta.

Međunarodni festival klasične kamerne muzike “Classic fest” ove godine biće organizovan od 3. do 5. juna Međunarodni festival klasične kamerne muzike “Classic fest” ove godine biće organizovan od 3. do 5. juna Pančevo.MOJKraj.rs

Koncerti će sva tri dana počinjati u 20 sati, s tim što će 5. juna jedan od koncerata biti održan u prepodnevnim satima, u 11 sati, u bašti stare pivare.

Umetnički direktor festivala Ognjen Popović, muzičar i klarinetista Beogradske filharmonije na konferenciji za novinare je naglasio da nikada nije bilo više izvođača nego ove godine. 

Tome doprinose mladi beogradski simfoničari. To je fantastičan ansambl sastavljen pretežno od studenata Muzičke akademije u Beogradu, koji puni entuzijazma, želje i volje za vrhunskim sviranjem su oformili orkestar. Uspešno već dve godine funkcionišu. Svakako bi trebalo svi da podržimo mlade snage, pogotovo kada su kvalitetne, u šta će svi moći da se uvere na koncertu. Sviraju vrlo zahtevan program. Biće ih skoro 40 u crkvi, mislim da je to pravo mesto za nastup simfonijskog orkestra, rekao je Ognjen Popović.

 

IMG 20160530 120813

 

Prve i druge večeri Festivala program će se odvijati u Rimokatoličkoj crkvi Svetog Karla Boromejskog.

Sam početak festivala biće posvećen austrijskom kompozitoru Francu Šubertu. Hit će biti “Pastrmka kvintet”, tema koju će prepoznati i oni koji ne poznaju dovoljno dobro klasičnu muziku. Vodio sam se da budu hitovi ove godine. Hit je svakako i koncert “Klasika uz pivo” 5. juna u 11 sati u bašti Vajfertove pivare. Izvešće se Čajkovski i Smetana, tačnije muzika iz baleta “Krcko Oraščić” i muzika iz opere “Prodana nevesta”. Vrlo vesela muzika, to je opera koja je motivisana narodnim folklorom: slovenskim, češkim. Mislim da će to biti dobra kombinacija muzičara i prostora, objasnio je Popović.

Poslednjeg dana Festivala, 5. juna u 20 sati na sceni Kulturnog centra nastupiće nemačko-srpski sastav “Valter Abt Kvartet”.

Valter Abt je fantastičan gitarista iz Minhena. Krasi ga svestranost, on je gitarista koji je završio i klasičnu i džez akademiju a stalno je u potrazi za novim temama i jako je teško opisati šta on tačno svira. Veoma je zanimljiv i poseban muzičar. Nismo bili u mogućnosti da dovedemo ceo orkestar, ali smo doveli njegovog gitaristu Džonatana Volberga. Njih ćemo ukombinovati sa Srđanom Đorđevićem i Aleksandrom Radulovićem, to su naši sjajni muzičari. Biće to neka nemačko-srpska kombinacija, rekao je Popović.

 

IMG 20160530 120404

 

Slobodan Tanasijević, muzički urednik Kulturnog centra, rekao je da mu je izuzetna čast zbog saradnje sa Ognjenom Popovićem.

Ta saradnja ove godine krunisana je time da ove godine imamo najviše stranaca na festivalu. Drago nam je što se neki i vraćaju na festival, poput Lipovšeka, bračni par Lipovšek, sjajni muzičari iz Slovenije. Van našeg matičnog grada, ljudi iz sfere kulture prepoznaju kvalitet festivala što je vrlo bitno. Imamo izuzetnu saradnju s Rimokatoličkom crkvom, koja šesti put otvara svoja vrata za naše programe, kazao je Tanasijević.

Ulaz na sve koncerte je besplatan osim za koncert “Valter Abt kvarteta”, na kome će cena ulaznice biti 200 dinara.

Organizatori Festivala su Kulturni centar Pančevo i Balkanska kamerna akademija.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(5 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00