subota, 21. maj 2016.  18:38h
Pročitano 8104 puta

Emil Sfera donirao Bolnici 100.000 dinara od prodate slike

Tokom prošlogodišnje manifestacije „Dani Vajferta” pokrenuta je humanitarna akcija u okviru koje je Emil Sfera naslikao portret Đorđa Vajferta, a koji je posredstvom Turističke organizacije Pančevo otkupila kompanija „Hajneken Srbija” za 100.000 dinara.

Slikar Emil Sfera naslikao je portret Đorđa Vajferta koji je prodat za 100.000 dinara a novac je donirao dečijem odeljenju Bolnice u Pančevu Slikar Emil Sfera naslikao je portret Đorđa Vajferta koji je prodat za 100.000 dinara a novac je donirao dečijem odeljenju Bolnice u Pančevu Pančevo.MOJKraj.rs

Novac koji je dobio od prodaje portreta Sfera je juče, prilikom otvaranja novih prostorija Turističke organizacije, donirao Opštoj bolnici Pančevo za sređivanje Dečjeg odeljenja.

Emil Sfera kaže da su život i delo Đorđa Vajferta jedno čudo. Prateći i čitajući o tome šta je sve Vajfert učinio, postavlja se pitanje zar je jedan čovek u svojih 87 godina mogao sve to da uradi, sva ta divna i ogromna dela. 

Ako kažemo da čovek čitavog svog života kroz sva svoja dela i sve što čini, oslikava svoj portret, onda je sigurno Đorđe Vajfert na najlepši način svoj lik naslikao. Ja sam hteo da kroz jednu simboličku ravan, upoznavajući delo Đorđa Vajferta, upravo naslikam njegov portret velikog formata i da ta slika, s jedne strane bude jedno lepo sećanje na jednog od najznačajnijih Pančevaca, a s druge strane, da bude prodata i da dobijeni iznos bude donacija i poklon dečijem odeljenju Opšte bolnice u Pančevu, kaže Sfera.

On dodaje da je na taj način želeo da nastavi humanitarni rad koji je započeo Đorđe Vajfert pre nekih 100 godina.

Lepa je i ta simbolika, Vajfert je pre sto godina osnovao tadašnju Kliniku za ženu i dete, a današnji Institut za majku i dete u Beogradu. Evo posle sto godina doniram njegov portret dečijem odeljenju u Pančevu, rekao je Sfera.

 

0 emil sfera dr tasiću uručio donaciju

 

Dr Nebojša Tasić, direktor Opšte bolnice u Pančevu prilikom uručivanja donacije izrazio je zahvalnost i pančevačkom slikaru i Kompaniji “Hajneken” koja je otkupila sliku i Turističkoj organizaciji Pančeva što je ovo sve organizovala. 

Novac koji smo ovom prilikom dobili upotrebićemo za ukrovljavanje prijemno-urgetne službe Dečjeg internog odeljenja, koje godinama prokišnjava. Kada god padne kiša, pregledi u prostorijama Prijemnog odeljenja gotovo su nemogući. Nadam se da će lokalna samouprava na čelu sa gradonačelnikom Sašom Pavlovim pronaći način da, uprkos zakonskim ograničenjima koja su evidentna i koja postoje, da se pobrine za pančevačku Bolnicu, da joj pomogne više nego što je to do sada činjeno kako bi svim Pančevcima bilo bolje, rekao je dr Nebojša Tasić.

Dr Tasić kaže da u ovom trenutku pančevačkoj Bolnici fali sve.

Više joj fali nego što ima. U trenutku kada se suočavamo sa činjenicom da se godinama nije ulagalo i godinama je bolnica bila svačija briga samo ne stanovnika Pančeva, ovakav gest gospodina Sfere, koji je ustupio svoje delo da se proda, a da se sredstva upotrebe prema potrebama pančevačke Bolnice i njenog dečijeg internog odeljenja predstavlja podsticaj svima ostalima koji zaboravljaju da se u pančevačkoj Bolnici ne leče Marsovci niti neki drugi vanzemaljci već upravo stanovnici ovog grada. Opstanak pančevačke Bolnice moguć je jedino ako se sami Pančevci za to pobrinu. Ako od drugoga budemo očekivali tako nešto moraćemo još dugo da čekamo a propadanje će se samo nastaviti, rekao nam je direktor Bolnice.

On kaže da će ova donacija biti potpora jednom projektu o kome razmišljaju više meseci unazad, a to je ukrovljavanje prijemnog dečijeg odeljenja. 

To odeljenje je izdvojeno, napravljeno je 70-ih godina prošlog veka i od tada u to odeljenje nije ulagano ništa. Tadašnja tehnologija ravnih krovova je bila odgovor neko vreme na klimatske promene. Međutim godine su učinile svoje, krov je počeo da prokišnjava, tako da, kad god pada kiša, sestre i doktori rade u ambulantama tako što drže kofe na stolovima i na podu kako bi uopšte ikako mogli da rade, tako da će ukrovljavanjem svi dobiti dobre uslove i deca se neće prestravljivati kad dođu na pregled zbog toga što krov prokišnjava, rekao nam je Dr Nebojša Tasić.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(7 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00