petak, 13. maj 2016.  22:38h
Pročitano 1887 puta

Muzej: Izložbe o graditeljskom nasleđu i čokoladi

U Narodnom mjuzeju Pančeva danas su otvorene dve izložbe, u okviru manifestacije „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“.

Kroz niz dela, čiji su autori i savremeni ali i stariji slikari od 1904. do danas, iz različitih fondova i fundusa, Nikola Vlajić je prikazao najznačajnije građevine Pančeva, od kojih neke danas više ni ne postoje Kroz niz dela, čiji su autori i savremeni ali i stariji slikari od 1904. do danas, iz različitih fondova i fundusa, Nikola Vlajić je prikazao najznačajnije građevine Pančeva, od kojih neke danas više ni ne postoje Pančevo.MOJKraj.rs

U podne je otvorena autorska izložba Nikole Vlajića, etnologa-savetnika u Zavoda za zaštitu spomenika kulture Pančevo pod nazivom „Graditeljsko nasleđe u delima umetnika“.

Kroz širok izbor umetničkih dela i priču o pojedinim spomenicima kulutre našeg grada, autor je želeo da se prikaže graditeljsko nasleđe Pančeva, a ujedno i približi posetiocima Muzeja i ukaže na svu onu lepotu iz prošlosti koja nas okružuje. Kroz niz dela, čiji su autori i savremeni ali i stariji slikari od 1904. do danas, iz različitih fondova i fundusa, Vlajić je prikazao najznačajnije građevine Pančeva, od kojih neke danas više ni ne postoje.

 

0 nikola vlajic izlozba

 

Verujemo da kroz senzibilitet umetnika čija smo dela ovog puta izložili, možemo da dokumentujemo i ukažemo na delove prošlosti koje nas okružuju, na nasleđe koje nam možda nije dostupno i koje iz raznih razloga i ne primećujemo. A ako ova izložba pronađe put do srca makar jednog posetioca, njena misija biće u potpunosti ispunjena, rekao je Vlajić na otvaranju izložbe zaključivši da je zajednički zadatak svih nas da to blago sačuvamo za generacije koje dolaze. 

Druga izložba otvorena danas u 19 časova i nosi naziv „Crno i belo – priča o čokoladi“, a autori izložbe su mr Olga Vasić i dr Desa Đorđević Milutinović. 

 

0 izlozba crno i belo cokolada

 

Ideja je bila da se predstavi put jednog prirodnog proizvoda – čokolade i biljke kakaovac od koje se ona pravi kroz različite istorijske periode i kulture.  

Kroz prikaz otkrića i istorije, kao i značaja i uloge čokolade u različitim civilizacijama jasno je prikazan višestruki značaj za čoveka, ne samo kao omiljene poslastice, već i kao privredni, ekonomski i civilizacijski faktor.

Takođe, na izložbi je premijerno prikazana najstarija kutija odnosno pakovanje za čokoladu u Srbiji iz 1903. godine, a proizvođač je bio izvesni Šonda. Iako su postojali zvanični podaci o tome ko je Šonda bio, ovaj eksponat je sasvim slučajno pronađen i sada se može prvi put videti, rekla je prilikom otvaranja izložbe dr Desa Đorđević Milutinović.

 

0 pakovanje cokolade sonda

 

Na izložbi se može saznati gde je pronađena najstarija čokolada na svetu, kako je izgledala čokolada Maja i Asteka, i koju je ulogu imala u životu srednjeameričkih naroda, ali i kako je kroz istoriju, različite civilizacije i drevne kulture, uz pomoć industrijskog razvoja i komercijalnih zahteva nastajala savremena čokolada u kojoj svakodnevno uživaju milioni ljudi širom sveta.

Narodni muzej Pančevo i ove godine učestvuje u manifestaciji „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“ u okviru koje se obeležava 18. maj – Međunardoni dan muzeja, Nacionalna nedelja muzeja i 12. Evropska noć muzeja – 21. maja. 

Tokom deset dana posetioci Muzeja imaju prilike da uživaju u raznovrsnom programu koji  odvijaju  od 12 do 21. maja od 10 ujutru do 10 uveče.

 

0 izlozba cokolada

 

 

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00