petak, 13. maj 2016.  15:00h
Pročitano 5557 puta

Kula Vajfertove pivare u Noći muzeja

U 13. Noći muzeja posetioci će u Pančevu, Idvoru i Padini moći da pogledaju nekoliko izložbi i da se bliže upoznaju sa životima Đorđa Vajferta i Mihajla Pupina, najavljeno je danas na konferenciji za novinare održanoj u prostorijama Stare pivare.

U Noći muzeja, 21. maja, stara Vajfertova pivara po prvi put će biti otvorena za posetioce U Noći muzeja, 21. maja, stara Vajfertova pivara po prvi put će biti otvorena za posetioce M.D.

Na konferenciji za novinare govorili su Vera Jaraković i Siniša Janković, u ime Udruženja građana “Muzej pivarstva Đorđe Vajfert” i Svetislav Zakić, direktor Doma kulture u Idvoru.

Vera Jaraković je najavila da će u Pančevu za Noć Muzeja 21. maja objekat (tačnije deo kompleksa Stare Vajfertove pivare) u kojima se nalaze stari proizvodni pogoni, biti otvoren prvi put.

Pripremamo izložbu pod nazivom “Misterija Vajfert” i pozivamo građane da dođu u subotu, 21. maja od 17 sati do 1 sat nakon ponoći, da pogledaju kulu stare pivare u koju je retko ko imao prilike da uđe poslednjih nekoliko decenija. Želimo da građani dožive pivaru noću i pripremili smo nekoliko iznenađenja za njih, rekla je Jaraković.

 

0 kzn svetislav zakic vera jarakovic sinisa jankovic kzn vajfert

 

Proizvodni pogoni pivare koji će biti otvoreni za javnost sastoje se od mlina, varionice i drugih instalacija. Posetioci će ući u autentični ambijent iz XVIII veka, koji će biti osvetljen bakljama. Nakon prolaska kroz proizvodne pogone, moći će da vide projekciju mini filma o Staroj Vajfertovoj pivari, ali i da se oprobaju u mini kvizu koji će domaćini pripremiti za posetioce.

Siniša Janković iz Udruženja je napomenuo da bi najbolje bilo da građani dođu u vremenu od 21 sat do ponoći, kako bi zaista mogli pod okriljem noći da dožive kompletnu misteriju koju im pripremaju.

 

sinisa jankovic vajfert pivara

 

Ulaznice za to veče, kada ćemo po prvi put otvoriti vrata Kule, biće simbolične, 200 dinara za odrasle, 100 dinara za đake i besplatno za malu decu. Postoji mogućnost da se za 1.000 dinara organizuje poseta za ceo razred učenika škola koje budu zainteresovane za posetu. Takođe učenici koji imaju 5 iz istorije, moći će besplatno da pogledaju izložbu, kao i studenti koji imaju 10 iz istorije, rekao je Janković.

Svetislav Zakić, direktor Doma kulture u Idvoru naglasio je da Zavičajni kompleks Mihajlo Idvorski u tom mestu godinama tradicionalno neguje dobre odnose s Pančevcima. Tu je posebno istakao saradnju sa Regionalnim centrom za talente “Mihajlo Pupin” i Zavodom za zaštitu spomenika kulture.

 

0 Svetislav Zakic direk Doma kulture Idvor

 

To je i bio razlog što smo prihvatili poziv da se uključimo i u ovu zajedničku konferenciju za novinare ali i u Noć muzeja. U Noći muzeja otvaramo svoja vrata već sedam godina, a ove godine po prvi put ćemo otvoriti i galeriju. U Galeriji Doma kulture u Idvoru biće premijerno izložene slike učesnika Prve međunarodne likovne kolonije u Idvoru, koja je brojala 38 učesnika kako iz Srbije, tako i iz Rusije, Ukrajine i Slovačke, rekao je Zakić.

Na teritoriji opštine Kovačica, u Padini, u galeriji Doma kulture Mihal Babinka biće otvoreno tri izložbe. Izložba slika slikara naïve iz Padine sa različitim temama, zatim izložba fotografija, pa izložba publikacija na srpskom i slovačkom jeziku o životu i delu Vilijama Šekspira.

U etno domu u Padini za posetioce će biti otvorena stalna postavka unutrašnjosti tradicionalne kuće u Padini s kraja 19. i početak 20.veka, sa dodatnim programom: radionica Stari kolači.

 

0 svetislav zakic direktor Doma kulture idvor

 

U Slovačkom etno muzeju Petraš u Padini biće organizovana izložba: Tradicionalno posuđe u slovačkoj kuhinji, kraj 19. i početak 20. veka. Izložba sadrži oko 50 eksponata koji će biti smešteni u kuhinju muzeja sa starinskim zidanim štednjakom, zidnim ormanima, policama. Biće prikazani i predmeti koji su korišćeni kao pomoć u kuhinji. 

Trinaesta Noć muzeja, 21. maja od 17 do 1 sat nakon ponoći, donosi više od 250 kulturnih, edukativnih i zabavnih dešavanja u četrdesetak mesta širom Srbije.

 

1 izlozba slika noc muzeja

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00