sreda, 11. maj 2016.  05:02h
Pročitano 2344 puta

Premijera predstave “Škrti berberin” Aleksandra Popovića u Pančevu

U okviru predstojećeg 6. Bijenala umetničkog dečjeg izraza, koje će se od 13. maja do 16. juna u Pančevu održati pod sloganom “U vrtu različitosti!”, biće održana i srpska premijera komada “Škrti berberin” čuvenog dramskog pisca Aleksandra Popovića.

Detalj sa probe predstave "Škrti berberin" Detalj sa probe predstave "Škrti berberin" BUDI 2016

Predstava „Škrti berberin“, Aleksandra Popovića u režiji Petra Pejakovića rađena je u koprodukciji Kulturnog centra Pančeva i dečje scene Pođi tuda, sa BAST produkcijom iz Beograda, organizacijom BUDI i Kotorskim pozorišnim festivalom za decu.

“Škrti berberin” 

Temom tvrdičluka koja je kroz Molijerovog "Tartifa" i Sterijinog "Kir Janju" obeležila i svetsku i domaću dramaturgiju, namenski za repertoarske potrebe najmlađih, kroz komad "Škrti berberin" ovog puta se pozabavio naš veliki dramski pisac Aleksandar Popović. Priča o berberinu Paji koji zbog svoje škrtosti gubi ne samo prijatelje, psa Žuću i mačku Mrvicu, već i mušterije i komšije. Sa njim ostaju samo dosadne muve koje mu se neprekidno rugaju. Tek kada ostaje sam, shvata značaj prijateljstva.

„Škrti berberin“ predstavlja jednu od najlepših domaćih bajki za decu, a ove godine navršava se 20 godina od smrti jednog od najvećih dramskog pisca Aleksandra Popovića. Poznat je po komediji i satiri, ali i bogatom opusu za decu i u dramskom i u televizijskom stvaralaštvu. Pisao je i romane, ali je manje poznato da je bio izuzetno vešt majstor priča za decu. Aleksandar Popović je veoma dobro poznavao dečije biće budući da je i sam bio roditelj, a naprosto je imao osećaj za to šta deci treba. Uz Duška Radovića i Dragana Lukića, Aleksandar Popović krčio je put drugačijoj, savremenoj književnosti za decu.

Na osnovu ovog zanimljivog teksta, reditelj Petar Pejaković, uz mladu glumačku podelu, na potpuno nov način vraća ovu lutkarsko igranu predstavu na scenu i sa njom oživljava poučnu priču uz koju su odrasle mnoge generacije.

U predstavi će igrati glumačka podela iz Pančeva: Mladen Sovilj, Jovan Popović, Miloš Lazarov, Alisa Lacko i Branislav Radovanović. Lutke, kostim i scenografiju osmislio i uobličio Zoran Misita, a muziku je konponovao džez muzičar Ivan Aleksijević. 

 

Skrti berberin sa probe 1

 

Aleksandar Popović - „Škrti berberin“

Režija: Petar Pejaković
Asistent reditelja: Jasmina Večanski
Igraju: Mladen Sovilj, Miloš Lazarov, Jovan Popović, Alisa Lacko, Branislav Radovanović
Kompozitor: Ivan Aleksijević
Scenografija, kostim i lutke: Zoran Misita 
Tehnički direktor: Nenad Forgo
Dizajn zvuka: Sofija Jovanov
Organizator: Branislav Radovanović, Snežana Ćuruvija

Datum premijere u Pančevu, Srbiji: 20. maj
Datum premijere u Kotoru, Crnoj Gori: 5. jul - Kotorski festival pozorišta za decu

 

ilustracija BUDI SRB

Bijenale umetničkog dečjeg izraza – BUDI ove godine proslavlja 10 godina postojanja, a predstojeće šesto izdanje ponudiće od 13. maja do 16. juna u Pančevu pod sloganom “U vrtu različitosti!” izuzetno zanimljiv program prepun relevantnog sadržaja za decu, ali i atraktivnih programa koje kreiraju sama deca - po čemu je ova manifetstacija poznata širom regiona.

Jedan od osnovnih BUDI ciljeva, koji se svake druge godine održava u Pančevu, jeste povezivanje dece različitih kultura sveta, a u tome su mnogo pomogle zemlje gosti–domaćini festivala. Dosad su se u ovoj ulozi pojavile Kuba, Mađarska, Japan, Švedska i SAD. Ove države su istovremeno bile gosti festivala, ali i domaćini koji su sa nama učestvovali u kreirenju dela programa.

BUDI podržavaju Grad Pančevo, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ambasada Velike Britanije i British Council, ali i brojne ugledne institucije, inostrani kulturni centri, pozorišta...
U organizaciju BUDI-ja uključene su i ostale gradske institucije uz veoma veliku podršku uprave Grada Pančeva.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00