sreda, 27. april 2016.  02:50h
Pročitano 3863 puta

Noć muzeja – 21. maja

Trineasta Noć muzeja, koja donosi više od 250 kulturnih, edukativnih i zabavnih dešavanja u četrdesetak mesta širom Srbije, između ostalih i u Pančevu, biće održana 21. maja od 17 sati do jedan sat posle ponoći.

Prvi put nakon više decenija biće otvoren deo kompleksa najstarijeg industrijskog objekta u Srbiji, Stare Vajfertove fabrike, u kojima se nalaze proizvodni pogoni izgrađeni krajem XIX i početkom XX veka Prvi put nakon više decenija biće otvoren deo kompleksa najstarijeg industrijskog objekta u Srbiji, Stare Vajfertove fabrike, u kojima se nalaze proizvodni pogoni izgrađeni krajem XIX i početkom XX veka Noc muzeja

Dragulji kulturne baštine, umetničke radionice, neispričane priče, oživljavanje najrazličitijih gradskih prostora, otkrivanje značajne dokumentacije - samo su deo onoga što očekuje sve posetioce ove manifestacije.

U Pančevu će se kroz igru zagonetki publici približavati vrednosti kojima nas je zadužio Đorđe Vajfert. Takođe, prvi put nakon više decenija biće otvoren deo kompleksa najstarijeg industrijskog objekta u Srbiji, Stare Vajfertove fabrike, u kojima se nalaze proizvodni pogoni izgrađeni krajem XIX i početkom XX veka.

Za Noć Muzeja, objekat (tačnije deo kompleksa Stare Vajfertove pivare) u kojima se nalaze stari proizvodni pogoni, biće otvoren prvi put.

Muzejska postavka je sam stari proizvodni pogon, koji je izgrađen krajem XIX i početkom XX veka. 

Naziv muzejske postavke je „Stara Vajfertova pivara – duh XVIII veka“, postavka će biti stalna. 

Pivara u Pančevu osnovana je 12.1.1722. godine odlukom zemaljske administracije u Temišvaru, time je najstariji industrijski objekat u Srbiji i najstarija pivara na Zapadnom Balkanu ujedno i spomenik kulture pod zaštitom države. Najznačajni vlasnik pivare bio je Đorđe Vajfert, koji je uveo u to vreme najsavremeniju opremu, koja je bila u funkciji sve do 1977. godine. Proizvodni pogoni pivare koji će biti otvorene za javnost sastoje se od mlina, varinonice i drugih instalacija.

Posetioci će ući u autentični ambijent iz XVIII veka, koji će biti osvetljen bakljama. Nakon prolaska kroz proizvodne pogone, moći će da vide projekciju mini filma o Staroj Vajfertovoj pivari.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(9 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00