utorak, 19. april 2016.  23:38h
Pročitano 2555 puta

Virtuelne šetnje Pančevom

Virtuelne šetnje, podeljeno u četiri tematske celine, i ove godine je organizovalo Udruženje građana “Poseti Pančevo” u okviru projekta „100 fotografija za 100 minuta“ o zanimljivim događajima iz istorije, kulture i tradicije grada Pančeva.

Svake večeri publika je s pažnjom pratila priče o Pančevu Svake večeri publika je s pažnjom pratila priče o Pančevu Pančevo.MOJKraj.rs

Udruženje je ovaj projekat realizovalo sa Istorijskim arhivom i Domom omladine Pančevo tokom aprila. 

Večeras su posetioci događaja mogli da "zavire" u enterijere pančevačkih kafana kojih više nema, a koje su bile važna mesta okupljanja Pančevaca i njihovih gostiju. 

Retke fotografije, filmski zapisi, sećanja pojedinaca, vratila su Pančevce u prošlost, u neko bezbrižnije vreme, u Grad koji je vekovima na raskrsnici puteva rado bio domaćin i inspiracija gostima iz različitih krajeva sveta i pružao im gostoprimstvo u svojim daleko čuvenim ugostiteljskim objektima. 

Vodič kroz sve događaje u okviru serijala bio je novinar Nenad Živković, a organizatorka projekta je profesorka Živana Krejić.

 

1 nenad zivkovic

 

Pošto je prošle godine bio jako dobar odziv građana, Živana Krejić kaže da su ciljano odabrali teme za ovu godinu.

Prošle godine je svake večeri bilo oko 200 sugrađana koji su zainteresovani za istoriju, kulturu, tradiciju Pančeva i rešili smo da pokrenemo jedan novi serijal. Prvo veče bilo je posvećeno virtuelnoj šetnji obalama Tamiša gde smo prikazivali one objekte kojih uglavnom više nema, tako da smo zahvaljujući ljudima iz Istorijskog arhiva Pančeva pronalazili fotografije i neke zapise u kojima piše ko je kupovao zemlju za gradnju određenog objekta, vlasničke listove. Oni su nam dosta pomogli oko te građe, ali i građani Pančeva koji su donosili fotografije koje su oni imali, koje su im ostale od predaka, kaže Živana Krejić.

Drugo veče bilo je posvećeno marketingu i propagandi od 1950. do 1990. godine. 

Bilo nam je zanimljivo kako su se nekada reklamirale pozorišne predstave, ko je sve gostovao u Beogradu i kako je živela kultura u Pančevu u tom periodu, tako da smo tu pored fotografija prikazivali i neke video zapise iz filmova koji su snimati u Pančevu. Treće veče bilo je posvećeno “Pričama iz kafane”. Pošto je Pančevo uvek bilo grad na granici bilo je i mnogo ugostiteljskih objekata, pre svega kafana koje su na neki način poželele dobrodošlicu različitim gostima koji su svraćali u Pančevo. Ovo je bila priča o kafanama, o nekima koje još uvek fizički postoje ali i o onima kojih, na žalost, više nema. Prikazali smo nekoliko inserata iz filmova koji su snimani u Pančevu. Na primer, kafana Kragujevac je mesto gde je snimljeno više od 10 filmova a koja na žalost više ne radi, kaže Krejić.

1 kafana jadran na tom mestu je podignut sada Sud

Na slici: kafana Jadran na čijem mestu se danas u Pančevu nalazi zgrada Suda

 

U poslednjem, četvrtom susretu s Pančevcima, u okviru ovogodišnjeg serijala organizatori su odabrali neke najzanimljivije segmente kako se razvijao turizam i saobraćaj krajem 19. i početkom 20. veka, kada je u čitavoj Evropi počela ekspanzija putovanja. Organizatori su izabrali da predstave publici ko je dolazio u naš grad, kako se razvijala železnica, ko je dolazio od turista i posetilaca, odnosno onih koji su dolazili samo na jedan dan, ali i kuda su odlazili Pančevci. 

Gde su Pančevci išli na letovanje, da li su putovali, a malo ćemo analizirati stare razglednice i dopisnice, ne samo sa prednje strane nego i sa poleđine, pokušavamo da sa mađarskog i drugih jezika prevedemo šta tu piše jer se iz te prepiske vidi šta se želi poručiti onom ko prima tu razglednicu. Tadašnja putovanja bismo mogli da podvedemo pod današnji poslovni turizam. U to vreme ljudi su najviše zbog posla dolazili u grad, otkriva nam Živana Krejić.

Kako kaže, Svilara je dovodila razne ljude – Italijane pre svega, koji su zbog posla dolazili u Pančevo. 

Mi se danas selimo iz Srbije tražeći posao, a krajem 19. i početkom 20. veka Italijani su dolazili kod nas da bi radili. I ne samo Italijani, iz mnogih delova Evrope dolazili su u Pančevo kako bi radili. Pančevci su odlazili na letovanja, uglavnom u bivše jugoslovenske republike. Našli smo i nekoliko razglednica koje su se slale Pančevcima koji su bili na Kubi, rekla nam je Živana Krejić.

Virtuelni obilasci Pančeva su sa ova četiri serijala završeni, ideja ima još uvek, ali kada će se ponovo organizovati zavisiće od finansijskih sredstava kojih za sada nema.

 

1 mosa marjanovic i fudbaleri cesti gosti pancevackih kafana

Na slici: Moša Marjanović, čuveni fudbaler i drugi fudbaleri često su posećivali pančevačke kafane

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Komentari  

+1 #1 Slavica Simanic 03-05-2016 06:16
Bilo nam je veliko zadovoljstvo prisustvovati,videti stare slike,nauciti o nasem Pancevu trebalo bi vise ovakvih desavanja.Hvala organizatorima sto su ovako nesto organizovali i prezentovali Pancevcima,nadam se da ce biti jos ovakvih desavanja.
Odgovori

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00