subota, 1. jun 2024.  07:59h
Pročitano 177 puta

Jeleni Dopuđ, urednici Zmajevog „Nevena“ nagrada „Sunčani sat“

Jeleni Dopuđ, urednici najstarijeg lista za decu na ćirilici u Srbiji, „Nevena“, koji sada izlazi pod krovom našeg Novosadskog dečjeg kulturnog centra, 31. maja, dodeljena je nagrada „Sunčani sat“ za književno delo i podsticaj literarnog stvaralaštva mladih u okviru 14. Međunarodnog festivala poezije mladih pesnika „Mašta i snovi“ u organizaciji Centra za kulturu „Sirmijumart“, u Visokoj školi strukovnih studija za vaspitače i poslovne informatičare – Sirmijum.

Nagrada se sastoji od diplome i statue „Sunčani sat“, prepoznatljivog simbola iz vremena Rimskog carstva Nagrada se sastoji od diplome i statue „Sunčani sat“, prepoznatljivog simbola iz vremena Rimskog carstva privatna arhiva / ustupljena fotografija

 

 

Autorka je brojnih tekstova, članaka i bibliografskih radova o Jovanu Jovanoviću Zmaju. Učestvovala je u stvaranju njegovog najkompletnijeg rodoslova koji je 2015. godine u "Zborniku radova sa naučnog skupa pod nazivom "Zmaj. društvo srpskih književnika i umetnika 1904- 2014." Objavila je dve knjige za decu "Ilustrovana biografija Čika Jove Zmaja" i "Novi Sad- Zmajevgrad". Pisac je, novinarka i članica "Društva novinara Vojvodine".

Nagrada se sastoji od diplome i statue „Sunčani sat“, prepoznatljivog simbola iz vremena Rimskog carstva.

 

20240531 214109 min

 

„Velika mi je čast što sam dobitnik ovog značajnog prizananja. Za ovaj festival znam od njegovog osnivanja i aktivno učestvujem u njegovom promovisanju putem najstarijeg lista za decu na ćirilici, Zmajevog Nevena, među čije latice sam došla pre tačno 14 godina, kada je vaš festival osnovan. Ponosni sam čuvar cveta Zmajevog, koji traje već 144 godine i želim vam od srca da vaš divni festival traje bar toliko. Posebnu zahvalnost dugujem vašem uvaženom književniku Nedeljku Terziću, višedecenijskom saradniku Nevena koga sam imala čast da upoznam u redakciji Nevena dok sam još bila volonter“, rekla je Jelena Dopuđ nakon što joj je uručena nagrada.

 

IMG 5a6a32242a2de5437694c83474f499fb V min

 

Dobitnici nagrade „Sunčani sat“ za 2024. godinu su i Marijana Stratulat, direktorka novinsko-izdavačke kuće „Libertatea“ u Pančevu, master pedagoških nauka, objavila više od 29 knjiga na rumunskom jeziku, piše prozne i dramske tekstove, režira i glumi u predstavama za decu.

Dragica Matejić Šreder, piše i prevodi poeziju na srpskom i nemačkom jeziku za decu i odrasle. Objavila je 17 autorskih knjiga i 27 dvojezičnih antologija poezije i proze. Dobitnica brojnih međunarodnih priznanja, član „Udruženja književnika Srbije“ i „Udruženja pisaca 7“ u Frankfurtu na Majni.

Nagrada „Sunčani sat“ stranom piscu pripala je Petri Bjork iz Dizeldorfa, spisateljici priča i bajki za decu. Poznata je u Nemačkoj  kao pisac humanista koja obilazi socijalne institucije, bolnice i dečje domove.  Dobitnica brojnih priznanja i član „Jugoslovensko-nemačkog kulturnog društva“. Zanimljiva je književna ličnost čije su muzičko – pesničke večeri veoma interesantne i izuzetno posećene. 

Dobitnici priznanja  „Sunčani sat“ iz Novog Sada prethodnih godina bili su naš čuveni pesnik Pera Zubac i nekadašnji urednik „Nevena“ Stevan Beljanski.

Žiri za dodelu nagrade radio je u sastavu Nedeljko Terzić, književnik i esejista, prof. dr Slađana Milenković, književnica, i msr Miroslava Ilijić, direktor Centra za kulturu „Sirmijumart“.

 

IMG 271a875375bed30905b6b39bf0c77074 V min

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00