nedelja, 26. maj 2024.  23:00h
Pročitano 202 puta

Majski dani Knjige u Pančevu od 27. do 31. maja

Ovogodišnji Majski dani knjige u Pančevu u organizaciji Gradske biblioteke Pančevo trajaće od 27. do 31. maja. Manifestacija ”Majski dani knjige” počeće u ponedeljak, 27. maja, u 20 sati, kada će se govoriti o književnici Svetlani Velmar Janković. 

Ovogodišnji Majski dani knjige u Pančevu su u znaku jubileja. Pre svega, Gradska biblioteka Pančevo, slavi sto godina postojanja Ovogodišnji Majski dani knjige u Pančevu su u znaku jubileja. Pre svega, Gradska biblioteka Pančevo, slavi sto godina postojanja Pančevo MOJKraj/arhiva

 

Razgovor sa njenim dugogodišnjim urednikom u izdavačkoj kući ”Stubovi kulture” i prijateljom, književnikom, Gojkom Božovićem vodiće Nemanja Rotar. 

Ovogodišnji Majski dani knjige u Pančevu su u znaku jubileja. Pre svega, Gradska biblioteka Pančevo, slavi sto godina postojanja. 

“To je glavni povod da se setimo jubileja književnih stvaralaca koji su obeležili sam kraj dvadesetog i početak dvadeset i prvog veka. Najpre, književnice Svetlane Velmar Janković koja je preminula pre deset godina i ostavila za sobom jedan od najznačajnijih književnih opusa u posleratnoj srpskoj književnosti. O njenom stvaralaštvu govoriti će književnik i esejista Gojko Božović, njen dugogodišnji urednik u izdavačkoj kući Stubovi kulture. Zatim, imamo godišnjicu jednog od najprevođenijih i svetski najčuvenijih domaćih autora, pisca i profesora Milorada Pavića. O stvaralaštvu autora magičnog „Hazarskog rečnika“ govoriće profesor dr Sava Damjanov. Iako je prošla godina bila jubilarna za Miloša Crnjanskog, mi smo imali neodoljivu potrebu da baš ove godine govorimo o radu našeg najvećeg romanopisca svih vremena i čoveka koji je proveo nekoliko godina u našem gradu”, navodi se u saopštenju Gradske biblioteka Pančevo.

O ovom gorostasu srpske književnosti, govoriće profesor dr Milo Lompar.

“I na kraju, ali nikako zbog vrednosnog suda, obeležićemo i tri decenije od smrti frontmena jedne od najvećih rok grupa sa prostora bivše Jugoslavije Milana Mladenovića. Iz jednog sasvim ličnog ugla, o ovom rok muzičaru ali i o vremenu u kom je živeo, govoriće umetnica fotografije i književnica Zorica Bajin Đukanović. Utorak, 28. maj, predviđen je za dečji program, tako da ćemo u 17 sati imati predstavljanje knjige naše sugrađanke Dragane Mladenović Kad stvari poljude, koja će se zajedno sa koleginicom Mimom Gavrilov održati knjigoigranjac u Čitaonici gradske biblioteke. U 20 časova edukativno predavanje o značaju spašavanja ugroženog zemljišta na našoj planeti. O ovom svetskom projektu, govoriće Milica Đurđev i Goran Topić volonteri pokreta Svesna planeta – spasimo zemljište. U sredu imamo, takođe, još jedan program za decu, a to je predstavljanje knjige Guguto memeto Stefana Mitića Tićme”, navode iz Gradske biblioteke Pančevo.

Takođe, od 18. maja, pa sve do 2. juna, u Gradskom parku, biće održan mini sajam knjiga na otvorenom.

 

2e77b9eb a2f3 41a1 bcfb d6f3809d5cd6

 

U nastavku sledi satnica ostalih programa u Gradskoj biblioteci Pančevo:

Utorak, 28. maja u 17.00 sati, predstavljanje knjige ”Kad stvari poljude” Dragane Mladenović. Razgovor i knjigoigranjac vodi Mima Gavrilov.

U 20.00 sati, istoga dana, biće održana tribina i prezentacija međunarodnog pokreta ”Svesna planeta – spasimo zemljište”. O ovom svetski važnom projektu govore: Milica Đurđev i Goran Topić, volonteri pokreta.

U sredu, 29. maja u 12 sati biće održana promocija romana za decu ”Guguto memeto” Stefana Mitića Tićme.

U 20.00 sati, istog dana, prof. dr Sava Damjanov će govoriti o Miloradu Paviću.

U četvrtak, 30. maja, u 20.00 sati, prof. dr Milo Lompar će govoriti o Milošu Crnjanskom.

U petak, 31. maja, u 20.00 sati, književnica i umetnica fotografije Zorica Bajin Đukanović govoriće o frontmenu grupe EKV Milanu Mladenoviću.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00