petak, 29. mart 2024.  09:27h
Pročitano 180 puta

Jubilej 100 godina Gradske biblioteke Pančevo

Gradska biblioteka u Pančevu ove godine obeležava 100 godina od osnivanja, postojanja i rada. Iz ove pančevačke ustanove kulture najavljuju da će jubilarna godina biti godina modernizacije, kako bi se još veći broj građana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i više od 50 serijskih publikacija kojima je pristup slobodan.

Gradska biblioteka u Pančevu ove godine obeležava 100 godina od osnivanja, postojanja i rada Gradska biblioteka u Pančevu ove godine obeležava 100 godina od osnivanja, postojanja i rada Pančevo MOJKraj/arhiva

 

 

Za izuzetan jubilej – 100 godina od osnivanja, postojanja i rada Gradske biblioteke Pančevo – ova institucija kulture zajedno sa Narodnom bibliotekom Srbije je, pored niza programa, upriličila i stručno okupljanje – sednicu Skupštine Zajednice matičnih biblioteka Srbije sa temom „Uslovi i resursi za rad javnih biblioteka Srbije”.

„Ozbiljne zajednice i organizacije potvrđuju svoju istorijsku vitalnost trajanjem i kontinuitetom, a vek trajanja Gradske biblioteke Pančevo nedvosmislen je primer toga. Ovakvim događajima još jednom ukazujemo na značaj saradnje biblioteka i lokalnih samouprava u pogledu unapređivanja prostornih, kadrovskih mogućnosti, te unapređivanjem knjižnih fondova”, rekao je Dejan Bosnić, direktor ustanove kulture koja je ugostila kolege iz svih matičnih biblioteka Srbije, što je, kako je naglašeno, značajno kako za samu biblioteku, tako i za grad Pančevo, koji je bio pokrovitelj događaja.

 

743ac232 cb5d 4991 9896 b0b9eed1586d

 

„Gradska biblioteka nije samo čuvar našeg pisanog blaga već živo središte kulturnog identiteta, znanja i obrazovanja građana. Ona je srce grada, mesto gde se neguje kultura, znanje i zajedništvo. Grad Pančevo brine i učestvuje u unapređenju uslova i resursa za rad u našoj biblioteci”, kaže za Politiku Marija Jević, članica Gradskog veća zadužena za kulturu.

Tradicija pančevačke biblioteke datira iz 19. veka, otkad građanstvo stvara „čitališta” za razmenu knjige i periodike, pa i postaje mesto okupljanja. Kao gradska, vezuje se za ime dr Vladimira Margana, poznatog javnog i kulturnog radnika tog vremena, a osnovni fond su u početku činili pokloni građana, da bi kasnije bila preseljena u Magistrat i sa ovdašnjim muzejem činila jedinstvenu celinu. Juna 1980. godine dobija svoju zgradu sa oko 2.000 kvadrata za rad i održavanja kulturno-umetničkih programa, posebnim izložbenim prostorom na galeriji i u holu i značajnom zbirkom radova poznatih slikara.

Jubilarna godina biće i godina modernizacije prostora i sredstava, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti koje nudi. Pre svega to su čitaonica sa 110 mesta, knjiški fond od oko 200.000 knjiga i više od 50 serijskih publikacija kojima je pristup slobodan na pozajmnim odeljenjima. Više od dve decenije rad biblioteke je automatizovan i ustanovljen je elektronski katalog, koji su kao i svi ostali sadržaji na raspolaganju za oko 13.000 aktivnih članova.

 

0 decije odeljenje biblioteke

 

Gradska biblioteka Pančevo obeležava Dan slovenske pismenosti – praznik Sv. Ćirila i Metodija – kao dan i slavu ustanove i priređuje manifestacije „Majski dani knjige” i „Jedna knjiga – jedan grad”, a izdavač je časopisa „Pančevačko čitalište”. U holu čitaonice redovno se održavaju izložbe, a u okviru izložbenog dela izdvaja se vitrina „Iz Zavičajnog fonda naše biblioteke”. Taj prostor redovno predstavlja stare i retke knjige, kao i zavičajnu izdavačku delatnost.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00