četvrtak, 28. mart 2024.  08:48h
Pročitano 242 puta

Na Svetski dan pozorišta u Pančevu odigrana nagrađivana predstava „Prima Facie“

Na Svetski dan pozorišta, 27. marta, u Kulturnom centru Pančeva odigrana je nagrađivana brodvejska predstava „Prima Facie“. U ovoj monodrami igra Pančevka Maša Dakić.

Ovo je pozorišna predstava koja ima viši cilj - da informiše, opomene i potencijalno dugoročno promeni perspektivu gledanja na slučajeve seksualnog zlostavljanja. Ovo nije predstava koja osuđuje, već ukazuje na promene koje čekaju da se dese, kaže glumica Maša Dakić Ovo je pozorišna predstava koja ima viši cilj - da informiše, opomene i potencijalno dugoročno promeni perspektivu gledanja na slučajeve seksualnog zlostavljanja. Ovo nije predstava koja osuđuje, već ukazuje na promene koje čekaju da se dese, kaže glumica Maša Dakić Pančevo MOJKraj

 

Režiserka je Anja Suša, pozorišni stvaralac evropskog renomea, i dobitnica Grand Prix nagrade ovogodišnjeg Bitef Festivala. Prevodilac je Biljana Popmijatov, ime koje je prepoznatljivo i blisko pravnim krugovima, a sada daje glas i prvom pravničkom pozorišnom tekstu koji se izvodi kod nas.

Komad je nagrađen Tony i Oliver nagradama na Broadway-u i West End-u i predstavlja najuzbudljiviji i najznačajniji pozorišni događaj na dve najveće pozorišne scene protekle sezone: u Njujorku i Londonu.

Ovo je pozorišna predstava koja ima viši cilj - da informiše, opomene i potencijalno dugoročno promeni perspektivu gledanja na slučajeve seksualnog zlostavljanja. Ovo nije predstava koja osuđuje, već ukazuje na promene koje čekaju da se dese. 

Alarmantno precizan komad australijske spisateljice Suzie Miller, bivše advokatice sa iskustvom u zastupanju ljudskih i dečijih prava, premijerno je bio prikazan u Australiji 2019. godine pred punom salom sudija, advokata, pravnika, pripravnika i službenika pravosudnog sistema.

 

Masa dakic detalj iz predstave prima facie

 

Povodom gostovanja predstave u Pančevu Maša Dakić je izjavila: „Na svetski dan pozorišta, 27. marta Prima Facie gostovala sam u Pančevu, mom gradu! Izuzetno mi je drago što se tako namestilo, jer i sama spisateljica Suzie Miller govorila je o tome kako želi baš kroz pozorišni tekst da govori o ovoj temi, jer svim svojim bićem veruje u moć pozorišta i veličanstvenost pričanja priča“.

Prema rečima Maše Dakić, „Prima Facie“ je komad koji je pokrenuo reformu pravilnika u slučajevima polnog uznemiravanja i seksualnog zlostavljanja u Australiji, gde je premijerno izveden 2019. godine i igrao se pred punom salom ljudi iz pravosuđa - što je i želja kada je u pitanju igranje ove predstave u Srbiji.

Nakon predstave organizovan je panel na kojem se govorilo o temi seksualnog uznemiravanja, a na kojem su govorile žene iz pravosuđa i organizacija za ljudska prava. Na panelu su pored glumice Maše Dakić, govorile i Gorjana Mirčić Čaluković, tužiteljka, zatim Marina Brašovan Delić, zamenica predsednika osnovnog suda u Pančevu i Zorana Antonijević, profesorka rodnih studija na Univerzitetu u Novom Sadu. Moderatorka je bila dr Kosana Beker, programska direktorka udruženja FemPlatz.

 

2a5c4284 f5db 4d63 ae00 c15b111f2068

 

Publika je imala prilike da čuje kako u Srbiji izgledaju svedočenja žrtava seksualnog zlostavljanja pred tužilaštvom i sudom, a to je bila prilika i da se čuje da je svega pet od 26 sudova u Srbiji uvelo video link u slučajevima seksualnog zlostavljanja, dok ga još uvek nema ni u jednom tužilaštvu.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00