sreda, 7. februar 2024.  17:12h
Pročitano 224 puta

Predstavljanje knjige Ivane B. Spasović „Julijin balkon s pogledom na slobodu“

Predstavljanje knjige Ivane B. Spasović „Julijin balkon s pogledom na slobodu“ biće organizovan u čitaonici Gradske biblioteke Pančevo u četvrtak, 8. februara u 19 časova.

Knjigu Julijin balkon s pogledom na slobodu čini nekoliko istoriografskih radova o stvarnim, izuzetnim, a nepoznatim Srpkinjama koje su rođene u XIX veku Knjigu Julijin balkon s pogledom na slobodu čini nekoliko istoriografskih radova o stvarnim, izuzetnim, a nepoznatim Srpkinjama koje su rođene u XIX veku Gradska biblioteka Pančevo

 

O knjizi će govoriti:

Aleksandra Mihailović, književnica i profesorka književnosti, Nikola Nešković, novinar (osnivač kviza Slagalica i drugih kultnih emisija), Milan Trpković, izdavač, („Ključ izdavaštvo“), i istoričarka prof. dr Ivana B. Spasović, autorka knjige.

Knjigu Julijin balkon s pogledom na slobodu čini nekoliko istoriografskih radova o stvarnim, izuzetnim, a nepoznatim Srpkinjama koje su rođene u XIX veku: dr Milica Bogdanović, Anka Dimitrijević, dr Marija Vučetić Prita, Isidora Sekulić, dr Julija Hlapec Đorđević i sedam poslanica na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu 1918. godine.

Tok priča u knjizi prati, ili otkriva, uspon XIX veka, u kome su ove neobične žene, rođene na teritoriji Austrougarskog carstva, ostvarujući sebe – pomerale granice i krčile put. Težnja celokupnog dela je da junakinje priča postavi na zasluženi pijadestal istorije i otrgne ih od zaborava.

Njihove biografije donose i pogled na različite ideje (političke, verske, nacionalne, demokratske, ekonomske, feminističke, socijalne, kulturne), od onih koje se samo naslućuju, do jasnih i glasnih stavova.

Ova knjiga je namenjena široj čitalačkoj javnosti, i ne predstavlja uskostručno delo, premda su ovi radovi nastali od arhivskih izvora, predstavljeni na naučnim skupovima i objavljeni u zbornicima ili časopisima. Autorka piše dopadljivim stilom koji je protkan intelektualnim zapažanjima i zasnovan na istorijskim podacima, dok je istovremeno utkan i sentiment jednog knjiženog dela. Zato su tekstovi ustrojeni tako da istovremeno budu laki za čitanje i da doprinose afirmaciji novih saznanja kod čitalaca.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00