sreda, 27. septembar 2023.  18:47h
Pročitano 397 puta

U Starčevu održano predavanje o neolitu

Predavanje Dragana Jankovića, arheologa i kustosa vinčanskog muzeja, koje je odražano u starčevačkom muzeju 26. septembra, izazvalo je velko interesovanje ljubitelja praistorije. 

Posle ovog zanimljivog i opsežnog predavanja, publika je imala brojna pitanja na šta je kustos Janković rado odgovarao Posle ovog zanimljivog i opsežnog predavanja, publika je imala brojna pitanja na šta je kustos Janković rado odgovarao Dom kulture Starčevo

 

 

Tema predavanja je bila „Neolit – prvo modreno doba (starčevačka i vinčanska kultura)", a gostujući arheolog se potrudio da na plastičan način približi period mlađeg kamenog doba na ovim našim prostorima što je bilo upotpunjeno fotografijama na video prezentaciji.

U uvodu Janković se dotakao mezolita – srednjeg kamenog doba koje je prethodilo neolitu kada se javila kultura Lepenskog vira, a zatim objašnjavao niz razloga zbog kojih su ljudi u neolitu prešli sa nomadskog na sedelački način života, i sa sakupljanja i lova na gajenje biljaka i životinja. 

 

dragan jankovic vinca kustos min

 

Prema Jankoviću Starčevačka i Vinčanska kultura su dve faze iste populacije Homo sapiens-a, a kroz brojne primere dočaravao je prisutnima kako su se one razvijale od načina izrade grnčarije, kuća, prvih tkanina, načina ishrane, ali i simbolike figurina. 

Janković ističe da su to kulture koje nemaju kult ratnika, niti smrti već su poslednje koje slave život i uz to su egalitarne odnosno nemaju socijalno raslojavanje u svojim zajednicama.

Posle ovog zanimljivog i opsežnog predavanja, publika je imala brojna pitanja na šta je kustos Janković rado odgovarao.

 

publika na predavanju u starcevu min

 

Ovom prilikom bilo je i reči o obogaćivanju dela postavke starčevačkog muzeja koja se odnosi na repliku neolitskog naselja, koje se nalazi u dvorištu starčevačkog muzeja, a čemu bi doprinos trebalo da da i kustos Dragan Janković koji je već radio na sličnim projektima neolitskih naselja u Radmilovcu kod Beograda i Staparima kod Užica o čemu je i govorio na predavanju.

Autor:  M.J.
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00