utorak, 19. septembar 2023.  13:43h
Pročitano 673 puta

Jubilarni 20. Ethno.com u Pančevu od 22. do 24. septembra

Dvadeseti, jubilarni Ethno.com festival održaće se od 22. do 24. septembra u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, uz nastupe Pjevačke družine Svetlane Spajić, Ansambla Renesans, EJO/Ethno Jazz Orchestra, Vasil Hadžimanov Benda, sastava Naked i KAL – Rock´N´Roma.

Na konferenciji za medije održanoj u Pančevu program ovogodišnjeg festivala predstavili su umetnički direktor Filip Krumes i urednik muzičkog programa Kulturnog centra Pančevo Slobodan Tanasijević Na konferenciji za medije održanoj u Pančevu program ovogodišnjeg festivala predstavili su umetnički direktor Filip Krumes i urednik muzičkog programa Kulturnog centra Pančevo Slobodan Tanasijević Pančevo MOJKraj

 

Na konferenciji za medije održanoj u Pančevu program ovogodišnjeg festivala predstavili su umetnički direktor Filip Krumes i urednik muzičkog programa Kulturnog centra Pančevo Slobodan Tanasijević.

U petak, 22 septembra od 20 sati, festival će svečano otvoriti Pjevačka družina Svetlane Spajić, u sastavu Svetlana Spajić, Marija Meršnik, Ana Mratinković, Tijana Stanković, i uz specijalnu gošću Olgu Krasojević. Pjevačka družina Svetlane Spajić nastala je 2009. godine u Beogradu i već od samog osnivanja počela je da stiče svetsku reputaciju. Tokom prethodne tri decenije Svetlana Spajić usvajala je srpske tradicionalne pesme sa područja Dalmacije, Bosanske Krajine, planine Ozren, zapadne Slavonije, istočne Srbije, rodnog Podrinja… Svoja znanja delili su sa njom neki od najboljih srpskih tradicionalnih pevača starije generacije sa kojima je Družina nastupala u brojnim prilikama. Grupa će premijerno otpevati i pesme sa područja Korduna, zapadne Slavonije i jugozapadne Srbije.

Iste večeri na programu je koncert Ansambla Renesans, koji je osnovan 1969. godine u Beogradu. Reč je o najstarijem ansambl za ranu i tradicionalnu muziku, ne samo na području bivše Jugoslavije, nego i u Evropi. Odani istorijskoj i autentičnoj interpretaciji, članovi ansambla Renesans su razvili izuzetno bogat repertoar koji obuhvata muzičku baštinu srednjeg veka, renesanse i baroka. Značajan deo u repertoarskoj politici Renesansa zauzima istraživanje i predstavljanje muzičke baštine Srbije.

 

filip krumes i boban tanasijevic

 

Druge festivalske večeri, u subotu, 23. septembra, u 20 sati nastupiće EJO/Ethno Jazz Orchestra, a na repertoaru su obrade tradicionalnih pesama Balkana i autorske numere koje su inspirisane fusion jazz-om, afričkom muzikom, muzikom Balkana. Svojim prepoznatljivim zvukom EJO/Ethno Jazz Orchestra unose novu energiju u stare pesme, a autorskim pesmama donose nešto novo i sasvim drugačije.Sastav broji osam članova i sastoji se od muzičara iz Čačka, Subotice, Kosovske Mitrovice, Rume i Beograda. Etho Jazz Orchestra je nastao marta 2015. godine.

Iste večeri na programu je koncert Vasil Hadžimanov Benda, u sastavu Vasil Hadžimanov – klavir, klavijature, Rastko Obradović – tenor sax, Miroslav Tovirac – bas gitara, Ratko Dautovski – perkusije i Viktor Filipovski – bubanj. Vasilova ideja o kombinovanju balkanskih tradicionalnih, folk ritmova i zapadnih, modernih muzičkih stilova (jazz, funk, rock, progressive, world music…) u njegovoj muzici je u potpunosti autentična i predstavlja jedinstven pristup džez muzici. U proteklih 20 godina, Vasil i njegov bend sa velikim uspehom sviraju svoju muziku na koncertima i muzičkim festivalima širom sveta. Sva izdanja i muzika VHBand-a su u Srbiji proglašeni za umetnička dela od kulturnog značaja za ovu zemlju.

 

Vizual ethno com 2023 min

 

Poslednje festivalske večeri, 24. septembra u 20 sati nastupiće sastav Kal – Rock´N´Roma. Njihov ritam je nastao kombinacijom muzike Zapadnog Balkana sa svingom, džezom, bluzom, popom donosi jedan sasvim nov i originalan zvuk koji se prima od prvog do poslednjeg akorda. Grupa je nastala 1996. godine. Od tada do danas su odsvirali preko hiljadu koncerata u inostranstvu, a učestvovali su i na svim značajnim evropskim festivalima. Dragan Ristić, gitarista i frontmen grupe se, osim muzikom, bavi i glumom, pozorišnom produkcijom i performansom.

Koncert sastava Naked zatvoriće 20. Ethno.com nastupom u Dvorani Kulturnog centra Pančeva. Sastav Naked je osnovan u Beogradu, 2006. godine. Odmah je privukao pažnju lokalne publike i izdvojio se na muzičkoj sceni Srbije zahvaljujući slojevitom i energičnom muzičkom izrazu, prijemčivim, istovremeno intrigantnim autorskim kompozicijama, te kompaktnom, uigranom svirkom. Stil benda je složen, neusiljen, sliven. Elementi balkanskih tradicija, sa primesom mediteranskih, afričkih i istočnoevropskih tradicija, u sinergiji sa osobenostima džez, fank, rok, fri muzike i puno improvizacije – sve to zajedno stvara prepoznatljivi Naked-zvuk.

Festival se održava u organizaciji Kulturnog centra Pančeva uz pokroviteljstvo Grada Pančeva.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00