utorak, 12. septembar 2023.  07:09h
Pročitano 887 puta

Izložba slikara naive Jana Žolnaja i Juraja Lavroša u Kačarevu

Izložba slikara naive Jana Žolnaja i Juraja Lavroša biće otvorena u četvrtak, 14. septembra u Svečanoj Sali MZ Kačarevo u 19 časova.

Izložba se realizuje na osnovu saradnje Doma kulture Kačarevo i Galerije naivne umetnosti iz Kovačice Izložba se realizuje na osnovu saradnje Doma kulture Kačarevo i Galerije naivne umetnosti iz Kovačice Pančevo MOJKraj

 

Ulaz slobodan.

Izložba se realizuje na osnovu saradnje Doma kulture Kačarevo i Galerije naivne umetnosti iz Kovačice.

 

lavros i jano u kacarevu

 

O autorima: 

JANO ŽOLNAJ je rođen 1. novembra 1953. godine u Kovačici. U dugogodišnjem slikarskom ispitivanju svoje slikarske opredeljenosti izgradio je svoj autentični stil.

Lične doživljaje, uspomene i ideje života seljaka slovačkog sela, pored platna, prenosi i na razne predmete od prirodnog materijala.

Svoje radove izlagao je samostalno i kolektivno u zemlji i inostranstvu. Deo njegovih radova videli su i ljubitelji naivne umetnosti u nekoliko svetskih metropola (Milano, Beč, Minhen, Pariz, Bukurešt, Bratislava, Balaton, Tokio, Vašington...) na kolektivnim izložbama, a pojedinačno njegove umetničke slike i drugi radovi krase zidove i prostore kuća i stanova ljubitelja umetnosti širom sveta. U našoj zemlji izlagao je u Kovačici, Beogradu, Smederevu, Bačkom Petrovcu, Guči, Lapovu, Kikindi... Rado uzima učešće na raznim kulturno-umetničkim i humanitarnim manifestacijama i slikarskim kolonijama u zemlji i inostranstvu. Jano Žolnaj je za svoj dosadašnji umetnički rad dobio brojna priznanja. 

JURAJ LJAVROŠ je rođen 27. juna 1963. godine u Padini. U pejzažu Juraja Ljavroša dominira bajkovita ravnica sa ogolelim drvećem, čudesnim rastinjem i ponekom kućom i bunarom, koji je simbol meštana Padine. Ipak, omiljeni autorov motiv je nestašni gusan, koji je, po rečima istoričara umetnosti, znak čistoće njegove duše. Najčešće svoju bogatu maštu pretače u slike u tehnici ulja na platnu.

Juraj Ljavroš je postao član Galerije naivne umetnosti u Kovačici 1994. godine, kada je i prvi put samostalno predstavio svoja dela u rodnoj Padini. Učestvovao je na preko sedamdeset kolektivnih izložbi širom Srbije i inostranstva (Montreal, Meksiko Siti, Minhen, Berlin, Bon, širom Slovačke Republike...), dok je samostalno izlagao 6 puta (Padina, Kovačica, Kopaonik, Kipar, Bratislava).

 

PLAKATA page 0001

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00