ponedeljak, 11. septembar 2023.  06:32h
Pročitano 744 puta

Izložba u Pančevu: „Hladno oružje iz zbirki Narodnog muzeja Pančevo od praistorije do danas“

U Narodnom muzeju u Pančevu u utorak, 12. septembra u 19 časova biće otvorena izložba pod nazivom „Hladno oružje iz zbirki Narodnog muzeja Pančevo od praistorije do danas“.

Na otvaranju izložbe posetioci će o viteštvu, viteškim vrlinama i srednjevekovnim vitezovima saznati nešto više od pravih pančevačkih vitezova u punoj opremi Na otvaranju izložbe posetioci će o viteštvu, viteškim vrlinama i srednjevekovnim vitezovima saznati nešto više od pravih pančevačkih vitezova u punoj opremi Pančevo MOJKraj

 

Autori izložbe su viši kustosi arheolozi Jelena Đorđević i Vojislav Đorđević kao i viši kustos istoričar Srđan Božović.

Na otvaranju izložbe posetioci će o viteštvu, viteškim vrlinama i srednjevekovnim vitezovima saznati nešto više od pravih pančevačkih vitezova u punoj opremi.

Arheološka i istorijska zbirka Narodnog muzeja Pančevo čuvaju nevelike, ali može se reći veoma značajne zbirke naoružanja, koje potiče iz perioda eneolita, sve do XX veka. Fokus ove izložbe je na primercima hladnog oružja koje je sve do pojave baruta dominiralo u istoriji čovečanstva, a koje je uz najranije vatreno oružje korišćeno uveliko sve do XIX, pa i tokom XX veka. 

Pored primeraka praistorijskog oružja iz bakarnog, bronzanog, gvozdenog doba i antičkog perioda, biće prikazani i primerci srednjovekovnog naoružanja, zatim oružje iz perioda turskih ratova sve do naoružanja oficira Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije, zaključno sa primercima iz I i II Svetskog rata.

Neki od primeraka hladnog oružja iz naših zbirki biće i premijerno dostupni javnosti, a svakako izdvajamo savršeno očuvani primerak takozvanog "Spada Schiavonesca", poznatog i kao slovenski ili srpski mač. Spada Schiavonesca potiče iz druge polovine XIV veka, a nastao je na prostoru srednjovekovne Srbije kao odgovor na zakrivljene sablje Otomanskih ratnika.

 

plakat

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00