četvrtak, 1. jun 2023.  08:31h
Pročitano 708 puta

Izdvajamo iz programa Kulturnog centra Pančeva od 1. do 11. juna

U narednim danima program Kulturnog centra Pančeva biće u znaku Bijenala umetničkog dečjeg izraza – BUDI, kao i 12. Klasik Festa, međunarodnog festivala klasične kamerne muzike.

Predstava za mlade „Na litici” u režiji Zorana Zarubice na programu je u četvrtak, 1. juna u 19 sati na Sceni KCP-a. Uloge tumače Maja Šuša i Nikola Pavlović Predstava za mlade „Na litici” u režiji Zorana Zarubice na programu je u četvrtak, 1. juna u 19 sati na Sceni KCP-a. Uloge tumače Maja Šuša i Nikola Pavlović Pančevo MOJKraj

 

Predstava za mlade „Na litici” u režiji Zorana Zarubice na programu je u četvrtak, 1. juna u 19 sati na Sceni KCP-a. Uloge tumače Maja Šuša i Nikola Pavlović. Nakon predstave sledi i tribinski razgovor „Korak pre” sa psihološkinjom Silvijom Patalov. Predstava je egzistencijalna romantična drama nastala prema istinitoj priči o dvoje mladih koji traže smisao života. Do kraja ove pozorišne sezone predstava će igrati u Beogradu, Leskovcu, Vranju, Bujanovcu, Kragujevcu, Lazarevcu i Kraljevu. 

Turneju ove predstave, u organizaciji Udruženja Budi iz Pančeva, podržala je Vlada Švajcarske, u okviru prvog poziva za realizaciju kulturnih i umetničkih projekata i partnerskih projekata programa Kultura za demokratiju. Program Kultura za demokratiju podržava nezavisnu kulturnu scenu u Srbiji tako što, koristeći kulturu i umetnost, podstiče kritičko i kreativno razmišljanje o društvenim temama od važnosti za lokalne zajednice. Takođe, podstiče saradnju aktera na nezavisnoj kulturnoj sceni, kreirajući prostor za promociju pluralističkih vrednosti i interkulturalnog dijaloga u Srbiji.

U okviru BUDI programa, u petak, 2. juna u Foajeu KCP-a u 12 sati na programu je radionica „Kinderuni”, pod pokroviteljstvom „Gete instituta” Beograd i PASCH-inicijative. 

Od 16 sati istog dana na Sceni biće održana oredstava za bebe „Pričalica”,u produkciji „Teatra u pelenama” iz Subotice. Predstava „Teatra u pelenama” iz Subotice inspirisana je knjigom „Logopedove pesmice za progovaranje“ autorki Dragane Dženopoljac i Danijele Rodić. U pitanju je interaktivna predstava tokom koje bebe učestvuju i usvajaju nova znanja kroz igru i ponavljanje. Namenjena je bebama od 0 do 36 meseci. Trajanje je 25 minuta. Režiju potpisuje Branislav Trifković, a igraju Danka Balać, Olivera Begović, Svetlana Abramović i Branislav Trifković, koji je i odabrao muziku iz opusa Nika Kejva. Dizajner kostima i lutaka je Rade Reković.

U istom prostoru od 17 sati na programu je predstavljanje portala „Bebac.com” i razgovor na temu „Kako tražimo informacije o roditeljstvu”. U programu učestvuje psihološkinja Jasmina Mihnjak.

U okviru BUDI programa, 3. juna u Bistrou „Kokoschka”, u 12 sati na programu je kuvarska radionica za decu „Nemačka kuhinja – Guten Appetit! Kobasice (Wurst)”.

U nedelju, 4. juna u 12 sati u BUDI paviljonu u Narodnoj bašti biće otvorena prva samostalna izložba „Moji radovi – početak” Dušana Jovanovića, uz koncert Dečjeg hora „Vokal kids”.

 

Dušan Jovanović BUDI izložba min

 

U ponedeljak, 5. juna, u 19 sati u Galeriji savremene umetnosti biće otvorena izložba crteža i slika “U nestajanju nastajanja” Isidore Stojanović. Isidora Stojanović se interesuje za strukturu prostora, njegov efekat na čoveka i njegov život. Posebno je zanimaju teme masovne izgradnje, uticaj zajednice na menjanje strukture i kulture stanovanja, arhitekture, kao i pojam doma, njegova simbolika i značaj za pojedinca. Kroz svoj rad istražuje mogućnosti i različitosti kreativnog izražavanja.  

Svečano otvaranje Klasik Festa biće održano 8. juna u 20 sati u Rimokatoličkoj crkvi Sv. Karla Boromejskog u Pančevu, kada će biti izvedena dela Ravela, Žolivea, Debisija i Risa, u interpretaciji internacionalnog sastava koji čine Hana Paraušić (harfa), Robert Lakatoš (violina), Miladin Batalović (violina), Jožef Bisak (viola), Senja Rumukainen (violončelo), Nikolaj Sajko (violončelo), Slobodan Gerić (kontrabas), Milena Lipovšek (flauta), Ognjen Popović (klarinet), Nenad Janković (fagot), Boštjan Lipovšek (horna) i Lorenco Kosi (klavir). Ulaz na koncert je besplatan.

U petak, 9. juna u Evangeličkoj crkvi u Pančevu u 20 sati na programu Klasik Festa su dela Plejela, Merkua, Sedlara i Fibiha. Dela izvode Miladin Batalović (violina), Nikolaj Sajko (violončelo), Milena Lipovšek (flauta), Ognjen Popović (klarinet), Dositej Novaković (klarinet), Nenad Janković (fagot), Boštjan Lipovšek (horna) i Lorenco Kosi (klavir), a ulaz na program je besplatan za sve posetioce.

U subotu, 10. juna u Svetosavskom domu u 20 sati biće održano treće veče Klasik Fest-a, uz kompozicije Mendelsona, Kodalja i Mocarta, u izvođenju Roberta Lakatoša (violina), Jožefa Bisaka (viola), Senje Rumukainen (violončelo) i Lorenca Kosija (klavir). Ulaz na ovaj program je takođe besplatan.

Završne večeri Klasik Fest-a, u nedelju, 11. juna u Kulturnom centru Pančeva, na programu je Disco party s Balkanskom kamernom akademijom, uz dirigenta Aleksandra Kojića. Ulaznice po ceni od 1.000 rsd mogu se kupiti na biletarnici Kulturnog centra.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00